Čudesne stube

Staircase, The (1998)

drama | SAD
Režiser: Karen Arthur

Ocjena: 6.1/10
Ocjena korisnika: 10/10

OPIS

Drama o legendi iz ne tako davne američke prošlosti: o čudesno zamišljenom i izvedenom spiralnom stepeništu i crkvi na Divljem zapadu, koje je bilo djelo neobičnog "putujućeg majstora"... Godine 1876. u New Mexicu, u Santa Feu, trgovištu u nastajanju, mala zajednica časnih sestara od Loretta gradi crkvu. Njihova nadstojnica Madalaine (Barbara Hershey) smrtno je bolesna i u životu je drži jedino misija dovršenja svetišta. No, greškom arhitekta crkveni kor ostao je bez stubišta. I kad se već čini da je učinjena nepopravljiva šteta, spas dolazi u liku putujućeg stolara Jodda (William Petersen). Pojavivši se iz nigdine u koju će na kraju i otići, on će ponuditi smjeli projekt spiralnog stubišta. Pridošlici ne vjeruje nitko osim sestre nadstojnice... Stube i danas krase crkvu u Santa Feu i svake im se godine dive tisuće vjernika.

Čudesne stube televizijski je film o jednoj od legendi iz ne tako duge i bogate američke povijesti. Legenda kaže da je arhitekt koji je projektirao crkvu ubijen zato jer se u njega zagledala žena biskupovog nećaka. Tada je otkriveno da nije predviđeno stepenište za kor, iako je kor sagrađen. Sestre su sazvale sve majstore iz okolice, ali su oni samo odmahivali glavama: za stepenište više nije bilo mjesta. Kad su sve nade izgubljene, sestre su odlučile da se mole Svetom Josipu stolaru. Molile su devet dana. Devetoga dana pojavio se nepoznati čovjek koji je rekao da može izgraditi stepenište. Kad bi se sestre došle moliti u kapelu, on je prestajao raditi. Neki kažu da je stepenište bilo brzo gotovo, neki da je gradnja dugo trajala. Kako bilo, neobični stolar izgradio je čudesne spiralne stepenice koje su se na malom prostoru izvijale uvis u dvostrukoj spirali, a za njihovu gradnju nije upotrijebljen nijedan vijak i nijedan čavao. Kad je gradnja bila gotova, sestre su priredile proslavu i večeru, ali se stolar nije pojavio. Nije mu bilo ni traga. Nitko nije znao gdje je kupljeno drvo. Nitko čak nije prepoznao ni od kojeg su drveta stepenice napravljene. Vjeruje se da su stepenice nastale Božjom providnošću. I danas se mogu vidjeti u Kapeli od Loretta, jednoj od malobrojnih crkava na Divljem zapadu.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.