poster

Gnothi Seauton - Upoznaj samog sebe

Gnothi Seauton (2015)

Režiser: Ranko Varlaj

Ocjena: 8.9/10
Ocjena korisnika: 4.9/10
(8 glasova)

OPIS

Nevjerojatan uspjeh obitelji Kostelić najbolja je pozitivna priča hrvatskog sporta i priča o jednoj od najvećih sportskih obitelji u povijesti skijanja ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Autor filma Bruno Kovačević snimao je Janicu i Ivicu Kostelić 23 godine, od samih njihovih početaka, kada nitko nije mogao pretpostaviti da će zahvaljujući njima Hrvatska, zemlja bez snijega, biti ovjenčana s 10 olimpijskih medalja u skijanju. Prvi kadrovi filma snimljeni su kada je Janica imala samo 8 godina, a posljednji nakon Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju na kojima je Ivica četvrti put osvojio olimpijsko srebro.
Producent filma je agencija za tržišno komuniciranje Real grupa, a koproducent Hrvatska radiotelevizija. Redatelj filma je Ranko Varlaj, a montažer Robert Petrinec.
"Gnothi seauton - Upoznaj samoga sebe" najgledaniji je sportski dokumentarni film prikazan u hrvatskim kinima, te jedan od najgledanijih domaćih i stranih dokumentarnih filmova gledanih kod nas u posljednjih 25 godina. Prikazivan diljem Hrvatske, oduševio je brojne gledatelje svojom neponovljivom pričom.

Osim u Hrvatskoj, film je izazvao odlične reakcije i dobio vrijedna priznanja u inozemstvu. Nakon kandidature za Academy Awards 2016. u kategoriji dokumentarnog filma, film je prikazivan čak tri dana na američkoj premijeri u Los Angelesu.
Nakon toga "Gnothi seauton" je osvojio nagradu za najbolji film u svojoj kategoriji na Worldfestu u Houstonu, u konkurenciji 600 filmova. Film je odabran za prikazivanje za Dan hrvatskog filma u Kataru, u Dohi, a nakon toga se plasirao na londonski The Raindance Film Festival. Svjetska priznanja dokaz su da snažna životna priča o obitelji Kostelić ne poznaje granice, a gledatelji izvan Hrvatske emotivno su reagirali na jedinstven prikaz snage, volje i upornosti koje su glavni akteri pokazali svojim životnim i sportskim primjerom.
Autor filma Bruno Kovačević dobitnik je priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za poseban doprinos promicanju sporta kroz sportske dokumentarne filmove. Autor je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova o hrvatskim sportašima - paraolimpijkama Ani Sršen i Sandri Paović te obitelji Kostelić (Dnevnik pobjednika i Gnothi seauton).
Film o neponovljivoj obitelji Kostelić Gnothi seauton dobio je i nagradu Sportskih novosti za promociju hrvatskog sporta. Nagrada Sportskih novosti za najbolje sportaše Hrvatske dodjeljuje se već 65 godina, a u izboru sudjeluje 355 novinara iz 57 redakcija.

Slike

Gnothi Seauton - Upoznaj samog sebe

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Diego Maradona (2019)

    image
    Dana 5. 7.1984. godine, Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji fudbalski genije svih...
  • Senna (2010)

    image
    Obuhvaćajući njegove godine utrkivanja za „Formulu 1" od 1984. do njegove prerane smrti desetljeće poslije, SENNA istražuje život i djelo trostrukoga svjetskog...
  • Tommy (2017)

    image
    Bio je to izvanredan i uvjerljiv uspon do svjetla reflektora. Ali onda je došao zapanjujući, zbunjujući i na kraju tragičan pad. U filmu 30 za 30 "Tommy"...
  • S ljubavlju, Marilyn (2012)

    image
    Uz pomoć mnogih poznatih osoba iz svijeta slavnih te nedavno otkrivenih dnevnika, redateljica Liz Garbus donosi čaroban portret jedne od najvećih holivudskih...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.