poster

Veliki koraljni greben - Sljedeći naraštaj

Great Barrier Reef: The Next Generation (2021)

dokumentarni | Australija
Režiser: Karina Holden

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocjena: 8.1/10
Ocjena korisnika: 3/10

OPIS

Skupina mladih istraživača mora vodi nas na sveobuhvatno putovanje u živost koja vlada na grebenu tijekom ljubavnoga ljeta. Promatraju čudesne prizore mriještenja koralja, razmnožavanja riba, ptica i kornjača koje se vraćaju na otoke kako bi se gnijezdile, slavimo greben u trenucima kad se obnavlja. Četiri dana nakon uštapa u studenom sjajno je doba za razmnožavanje. Trilijuni sitnih organizama usklađuju svoje reproduktivne sustave s biološkim satovima koralja koji su ih tisućama milja duž istočne australske obale namjestili prema Mjesečevom ciklusu. Postupni porast temperature mora doveo je do sazrijevanja jajašaca i spermija. Sve jače struje proljetne plime javljaju koraljima da je siguran trenutak za razmnožavanje. Mrijest koralja na Velikom koraljnom grebenu najveće je masovno razmnožavanje na svijetu i spektakularno čudo našeg prirodnoga svijeta. Gamete iz različitih kolonija stapaju se i tvore slobodne ličinke koje će se na kraju slegnuti na morsko dno i graditi nove koraljne citadele. Naši pomorski istraživači usred su akcije kako bi svjedočili gužvi koja vlada na grebenu. Svake godine mrijest koralja je ključan događaj. To je vrijeme kada se greben obnavlja. Novi se naraštaj ličinki koralja rađa kako bi se smjestile i izgradile nove kolonije. To je lijep i krhak proces koji sada podupiru znanstvenici dok rade na osiguranju budućnosti ugroženog Velikog koraljnog grebena. Druge životinje očekuju ritmičke promjene u morskom okolišu i također su tempirale svoje razmnožavanje u odnosu na koralje. Dolaskom u najveće stanište zelenih morskih kornjača na svijetu 60.000 jedinki kornjača došlo je gnijezditi se na Raineovu otoku. Izlegli mladunci odguruju se niz žal vodeći se nagonom i nastoje izbjeći gladne grabežljivce. Kad se nađu u vodi, dočekuje ih sloboda širokog oceana, koji ih nosi na sjever do južnog Pacifika. Morske ptice gnijezde se među šumama pizonije, a grebenski morski psi okupljaju se u nemirnim vodama. Susrećemo zaljubljene hobotnice, morske pse koji hodaju i ribe koje se savijaju, a svi su spremni za razmnožavanje u ovo doba procvata na grebenu. To je slavlje života u veličanstvenom spektaklu čuda i strahopoštovanja, dok se nova generacija rađa na australskom Velikom koraljnom grebenu.

Slike

Veliki koraljni greben - Sljedeći naraštajVeliki koraljni greben - Sljedeći naraštajVeliki koraljni greben - Sljedeći naraštajVeliki koraljni greben - Sljedeći naraštaj

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.