SEZONA: 1

EPIZODA: 3

POVZETEK

Strah je paralizirajući osjećaj koji nas može odvući u ponor. Stoga ćemo se, u ovoj epizodi, zaključati u sobu straha i pokušati srušiti njezine zidove uz pomoć umjetnika koji su znali kako se umjetnošću boriti protiv straha.
Počet ćemo sa Sergejem Rahmanjinovim, sjajnim ruskim skladateljem koji je, hipnozom uspjevši pobijediti panični strah od neuspjeha, skladao glasoviti Drugi klavirski koncert.
Doznat ćemo kako je pogled postimpresionističkoga slikara Paula Cézannea otkrivao njegove strahove te kako je pronašao utočište u slikarstvu, otkrivši nove metode likovnog izražavanja. Saznat ćemo i kako je drugi francuski slikar, André Masson, osmislio slikarsku tehniku, slikajući pijeskom, kako bi otjerao demone koji su ga proganjali nakon sudjelovanja u Prvom svjetskom ratu.
Franz Kafka, pisac koji je najbolje znao dočarati svakodnevnu tjeskobu i strah, najviše se bojao oca i svoj je strah pokušao nadvladati pismom. Učinit ćemo i ono što je činio William Turner. Taj se veliki slikar romantizma privezao za jarbol broda za vrijeme snažne oluje kako bi iz prve ruke vidio boje i svjetlo podivljale prirode od koje je strahovao, istodobno joj se diveći.
Vratiti ćemo se u 1816. kako bismo doznali što se dogodilo u Villi Diodati, u Švicarskoj. Oklada koja je ondje pala na kraju je iznjedrila dvije sjajne priče strave u književnosti: Frankensteina i Vampira.
Naposljetku ćemo protumačiti veličanstvene posmrtne marševe Frédérica Chopina, koji se strahovito bojao da ne bude živ pokopan, i otkriti kako je egipatska civilizacija odagnala strah od smrti uz pomoć boga Anubisa.

Fotografije

This Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is ArtThis Is Art

Recenzije


Ni pregledov
PRIPOROčILA
  • Horizon (1964)

    image
    British documentary series that covers a variety of subjects in science and philosophy.
  • Nasini nepojasnjeni dosjeji (2012)

    image
    A look is taken at exclusive NASA footage and firsthand accounts of mysterious fly objects from astronauts and scientists are presented.
  • Španija z Rickom Steinom (2011)

    image
    Rick Stein has visited Spain since he was a young boy. In the past, French and Italian cooking have been seen to have more finesse, but thanks to a handful of...
  • Africa (2013)

    image
    Africa, the world's wildest continent. David Attenborough takes us on an awe-inspiring journey through one of the most diverse places in the world. We visit...
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.