poster

Staro srpsko pisano nasleđe: Sveti kralj i pisac

Staro srpsko pisano nasleđe


POVZETEK

Prvih decenija 13. veka u srpskoj državi pod Nemanjićima stvoren je novi model svetovne i duhovne vlasti koji će u kasnijim vekovima razvijati i potvrđivati potomci velikog župana Stefana Nemanje.
Ostvarena je ideja autokefalnosti - Srpska crkva postaje samostalna. Sava dobija titulu arhiepiskopa srpskih i pomorskih zemalja, a srpska država prvog kralja - Stefana Prvovenčanog.
U emisiji "Sveti kralj i pisac" predstavljamo književna umeća Stefana Prvovenčanog. Poznato je da je Stefan izdao drugu osnivačku povelju Hilandaru koja se i danas čuva na tom svetom mestu. U toj povelji Stefan piše jednu od najlepših alegorija srpske srednjovekovne književnosti u kojoj u arengi (uvodnom delu) govori o bratu Savi. Poznato je i da je pisao Žitije Sv. Simeona - župana S. Nemanje i Žičku povelju čiji se prepis nalazi u manastiru Žiča na zidu pri ulasku u crkvu.
Stefan Prvovenčani je bio ne samo pisac nego i ličnost o kojoj su pisali drugi. Potpuniju sliku o njemu daje monah Teodosije, jedan od najcenjenijih hroničara srpskog 13. veka. On kaže da je "u vojsci Stefan iskusan i hrabrošću udivljen, a kad seđaše na čelu trpeze veseljaše blagorodnike bubnjevima i guslama, negovaše književnost i uz to beše vrlo razuman i vešt pripovedalac".
Prenosom očevih moštiju iz Hilandara u Studenicu i stvaranjem kulta Svetog Simeona Mirotočivog Sava oblikuje koncept o svetorodnom poreklu vladarske dinastije kroz formu vladar-monah-svetitelj. A to će slediti i drugi vladari iz dinastije Nemanjića. Novi status nemanjićke države odražava se i na freskama, u poznatim vladarskim povorkama i portretima.
U tom duhu možemo takođe tumačiti Stefana Prvovenčanog.
U igrano dokumentarnoj emisiji "Sv.kralj i pisac" govore istoričari, istoričari umetnosti i istoričari književnosti. Tematsku celinu o Stefanu Prvovenčanom čine dve emisije "Srpska kruna" i "Sveti kralj i pisac".
Urenik i scenarista: Ivana KovačevićMontažer: Milan RadičevićReditelj: Dragan M. Ćirjanić

Fotografije

Staro srpsko pisano nasleđe: Sveti kralj i pisacStaro srpsko pisano nasleđe: Sveti kralj i pisacStaro srpsko pisano nasleđe: Sveti kralj i pisacStaro srpsko pisano nasleđe: Sveti kralj i pisac

Recenzije


Ni pregledov
PRIPOROčILA
  • Terra X (1982)

    image
    Terra X - Expedition into the unknown.
  • The Republic (2016)

    image
    Fascinating story about Republic of Ragusa (also known as the Republic of Dubrovnik).
  • Dunaj: Cesarstvo, dinastija in sanje (2016)

    image
    Pred skoraj 2.000 leti so Rimljani zgradili utrdbo Vindobona z namenom obrambe Rima pred sovražnimi germanskimi plemeni. Spremljajte zgodbo o tem, kako je Dunaj...
  • American Genius (2015)

    image
    Documentaries about great American thinkers, and how their ideas have changed the world.
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.