POVZETEK

Veoma složene imovinsko-pravne probleme koje imaju raseljeni Srbi na Kosovu i Metohiji nije moguće rešiti bez pomoći iskusnih pravnika. Vlasnici uzurpiranih kuća, stanova i imanja suočavaju se sa različitim zloupotrebama, od lažnih kupoprodajnih ugovora do falsifikovanih ovlašćenja. Pristup njihovoj imovini je dodatno otežan zbog bezbednosti koju nemaju.
Srbi iz Metohijskih sela poseduju veliku zemlju. Neki su vlasnici i do 20 hektara zemlje. Njihova nezaštićena imanja postala su plen do kojeg mnogi Albanci pokušavaju da dođu nelegalnim putem.
Iz tih razloga otvoreno je više hiljada predmeta. Samo na području Kline, Peći, Istoka i Dečana u sporu je 453 predmeta.
Sa problemom uzurpirane imovine suočava se i Srpska pravoslavna crkva. Monasi Visokih Dečana uspeli su da dokažu vlasništvo nad delom zemlje, ali ne i da je upišu u opštinski katastar.
O problemu privatne svojine na Kosovu i Metohiji u drugoj emisiji "Pravo na sutra" govore raseljeni Srbi iz Kline, Dečana, Đakovice, Peći kao i pravnici Besplatne pravne pomoći, koju finansira Evropska unija.
Autorka emisije: Svetlana VukmirovićSnimatelj: Vladimir Jovanović

Fotografije

Pravo na sutraPravo na sutraPravo na sutraPravo na sutraPravo na sutraPravo na sutra

Recenzije


Ni pregledov
PRIPOROčILA
  • Žarište Zemlja

    image
    Žarište Zemlja - Ljepota stvaranja i rat čovjeka protiv života.
  • Putnici

    image
    Putujte s nama uz emisiju "Putnici" na kanalu Al Jazeera Balkans.
  • Ujeti pri delu (2007)

    image
    Spoznali bomo najbolj osupljive trenutke v divjini, ki so jih posneli tako poklicni kot amaterski snemalci. Osupnili boste in spreletel vas bo srh, saj ne boste...
  • The Mating Game (2021)

    image
    Filmed in 22 counties, it follows 80 unique species on how they pursue a mate, from the beginning of the courtship to how they overcome enormous obstacles in the...
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.