poster

Tražeći Beograd

Tražeći Beograd

dokumentarci | Srbija
Režiser: Miodrag Kolarić

EPIZODA: 3

POVZETEK

Kada kažete Beograd, mislite na glavni grad Srbije. Malo ko zna da u svetu postoji više gradova koji nose to ime: jedan u Rusiji, jedan u Srbiji i čak četiri u Americi.
Gde su u Severnoj Americi gradovi koji nose ime srpske prestonice? Ko ih je osnovao? Da li tamo danas ima Srba? Kako žive američki Beograđani i da li znaju odakle potiče ime njihovog grada?
Ekipa RTS-a je autom prešla 10.000 km, prošla kroz 18 država i tri vremenske zone, u pokušaju da dobije odgovore na ta pitanja.Četiri Beograda se nalaze u četiri severne američke države: Belgrade Minesota, populacija 750 ljudi, Belgrade Montana, populacija oko 9.000 ljudi, Belgrade Nebraska, populacija 150 ljudi, i Belgrade Mejn, populacija oko 2.500 ljudi.Osnivanje gradova koji nose ime naše prestonice najčešće je u vezi sa izgradnjom američke železnice, to jest sa ljudima srpskog porekla koji su učestvovali u toj izgradnji (Minesota i jedna od verzija u Nebraski), finansirali izgradnju (Montana), ili po nekom drugom doseljeniku koji je verovatno nekada video Beograd, pa to ime preneo u Ameriku (Mejn).Na putu po Americi snimljena su i neka znamenita mesta američke istorije poput spomenika Crazy Horse (država - South Dakota), skulptura najpoznatijeg ratnika Lakota Indijanaca, koja se gradi još od 1948. godine, a kada se završi biće najveća na svetu (visina 172 m - širina 195 m), Mt Rushmore (država - South Dakota), koji predstavlja američku istoriju - 18 metara visoke glave američkih predsednika Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna, Little Bighorn (država Montana), mesto bitke 7. konjice i generala Kastera sa Sijuksima i Čejenima, Fort Laramie (država - Wyoming), utvrđenje osnovano 1849, veoma važno raskršće puteva u naseljavanju Zapada. Obišli smo još i muzej Harley Davidson u Milvokiju, Nijagarine vodopade, Dedvud, Čikago.Seriju čine četiri polusatne epizode. Svaka je posvećena jednom Beogradu i mestima koja se nalaze na putu od jednog do drugog Beograda.Voditelj serijala je Vladimir Jelić, reditelj Miodrag Kolarić, snimatelj Dragoslav Bojković, snimatelj zvuka Vladica Budić i organizator puta Boško Čukić.
repriza, 23. jul u 04:17 i 12:17

Recenzije


Ni pregledov
PRIPOROčILA
  • Skrivnosti Mekonga (2017)

    image
    The journey of the Mekong River takes us through China, Laos, Vietnam, Cambodia, and Thailand, across a series of diverse landscapes. Each has its own signature...
  • Putnici

    image
    Putujte s nama uz emisiju "Putnici" na kanalu Al Jazeera Balkans.
  • Une brique dans le ventre

    image
  • Dalmatinski kalendar

    image
    Što se događalo na području Dalmacije kroz davnu prošlost, pogledajte u emisiji "Dalmatinski kalendar"!
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.