poster

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alexeia Ogrintchouka - KD V. Lisinski, 22.02.2024.

Simfonijski orkestar HRT-a

glasba | Hrvaška

POVZETEK

U Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a 22. veljače 2024. gostovao je Alexei Ogrintchouk, jedan od najistaknutijih oboista današnjice.
Glazbenik zadivljujuće tehnike koji svoje koncertantne aktivnosti uspješno spaja s dirigentskim angažmanima djeluje kao prvi oboist Kraljevskog orkestra Concertgebouwa iz Amsterdama. Koncertira diljem svijeta surađujući s vodećim dirigentima i orkestrima, a i sam je kao dirigent predvodio orkestre kao što su Filharmonije Monte Carla i Bruxellesa, Orchestre National des Pays de la Loire, Komorni orkestar Concertgebouwa, Orkestar Marijinskog kazališta, Simfonijski orkestar Sankt Peterburga, Kremerata Baltica i dr.
U ulozi dirigenta predstavio se i u Zagrebu u programu u čijem je središtu Sinfonia concertante u B-duru za obou, fagot, violinu i violončelo Josepha Haydna u kojoj su se kao solisti pridružili majstori Simfonijskog orkestra HRT-a: prva oboistica Marta Meštrović, koncertna majstorica Mirjam Pustički Kunjko, prvi violončelist Branimir Pustički i redoviti suradnik na mjestu prvoga fagota Žarko Perišić.
Na libreto Salvatorea Vigana osmišljen kao alegorija o grčkom mitu o Prometeju nastao je balet Prometejeva stvorenja. To je jedini balet za koji je glazbu skladao Ludwig van Beethoven, a sastoji se od uvertire, 16 točaka i finala. Gotovo simfonijski stavak u smislu orkestracije, stila i strukture, uvertira se često izvodila samostalno i za Beethovenova života.
Robert Schumann svoje je divljenje oblasti Porajnja pretočio u svoju, po kronologiji izdavanja, Treću simfoniju u Es-duru, no po kronologiji nastanka posljednju. Peterostavačna simfonija, tzv. Rajnska, monumentalno je djelo s kojim se završila koncertna večer.

Recenzije


Ni pregledov
PRIPOROčILA
  • Muzičko intermeco

    image
  • Tick Tack

    image
    Morning mix from the best Balkan hits.
  • Forever 80s

    image
    Check out all of the best hits from one of the biggest decades in music!
  • Bez budilice

    image
    Razbudite se uz zabavnu glazbenu emisiju 'Budilica', sve što vam je potrebno za što bolji početak vašeg dana!
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.