poster

Noćni glazbeni program: Proizvedeno u Hrvatskoj, dokumentarno: glazbeni film

Noćni glazbeni program

glasba | Hrvaška

POVZETEK

Kako danas u našoj zemlji žive mladi glazbenici koji su na uglednim međunarodnim natjecanjima i mnogim zasluženim nagradama dokazali svoj dar? Isplati li im se uopće u Lijepoj našoj baviti glazbom i zašto odabiru tako riskantno i nedovoljno plaćeno zanimanje? Uspijevaju li osigurati egzistenciju samo najtalentiraniji, odnosno mogu li se uopće posvetiti svojoj umjetnosti bez razmišljanja o budućnosti? Koliko im pruža Zagreb sa svojom Muzičkom akademijom i profesorima, kao i glazbenom scenom?
To su neka od pitanja koja smo postavljali sjajnim mladim glazbenicima: sopranistici Mariji Kuhar Šoši, udaraljkašu Filipu Merčepu, čelistima Luki Šuliću i Hrvoju Hrešču, flautistici Latici Cameron, violinistu Marinu Marasu, pijanistu Aljoši Juriniću, gitaristu Petritu Çekuu i skladatelju Danijelu Leginu.
Prepuni optimizma, duhoviti, pametni i sposobni, te su nam glazbene zvijezde "proizvedene u Hrvatskoj" srušile neke predrasude koje smo imali o glazbenicima i glazbenoj sceni.
Ponajprije, 90% mladih darovitih hrvatskih glazbenika ne potječe iz obitelji profesionalnih muzičara, 75% su slučajno odabrali instrument koji sviraju, a 10% se prvi put susrelo s instrumentom pri upisu u glazbenu školu. Zatim, 100% mladih darovitih hrvatskih glazbenika sluša sve vrste glazbe, a 95% od klasične glazbe najviše vole djela skladatelja romantizma, njih 85% natjecanja smatra nužnim zlom, a 90% smatra da su razlike među natjecateljima, osobito među nagrađenima, minimalne.
Najčudnije je da gotovo niti jedan od naših ispitanika ne želi otići iz Hrvatske (barem ne zauvijek), a Zagreb smatraju izvrsnim mjestom za život i djelovanje.

Fotografije

Noćni glazbeni program: Proizvedeno u Hrvatskoj, dokumentarno

Recenzije


Ni pregledov
PRIPOROčILA
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.