poster

Pustolovina u Hrvatskoj: Bespućima Slavonije - 1. dio

Pustolovina u Hrvatskoj (2003)

dokumentarci | Hrvaška

SEZONA: 1

EPIZODA: 20 - Bespućima Slavonije - 1. dio

POVZETEK

Dosjetka o "ravnoj" Slavoniji "gdje je najviše brdo bundeva" navodi na pomisao da to nije zahvalan teren za neku suvremenu pustolovinu. Da dokažemo da baš i nije tako, organizirali smo "off road" rally s desetak džipova najprije po bespućima zapadne Slavonije. Džipovi su bili različitih izvedbi: od serijskih za civilnu upotrebu i vojno-policijskih kakve koriste specijalci, do onih posebno opremljenih za svjetska natjecanja poput "Camel Trophyja" ili rallyja Pariz - Dakar.
Naš pothvat bio je ekspedicijskog tipa, tek s nekim natjecateljskim disciplinama, a s točno određenim ciljem - istražiti sadašnje mogućnosti Slavonije kao prirodne "scenografije" za organiziranje većeg međunarodnog "off road trophyja" ili "festivala". Po svjetskim mjerilima "trophy" je sportsko-ekspedicijski rally s upoznavanjem i prirodno-turističkih zanimljivosti. "Off road festival" natjecanje je terenskih vozila u svladavanju raznih zapreka u krugu, na užem području - tako da bude atraktivno i za gledatelje.
Na pucanj iz mužara "Trenkovih pandura" startali smo iz povijesnog grada Požege u guste šume planine Papuk. Odvozivši natjecanje u slalomu, posade su morale svladati u šikaru zaraslu skijašku pistu nagiba 45 stupnjeva. Zatim i uz pomoć satelitske GPS navigacije tražiti daljnji put po "road booku" ("putnoj knjizi" zadataka) po šumarskim "muldama" za izvlačenje trupaca. Slijedilo je alpinističko penjanje suvozača po okomitoj stijeni Jankovca i susret na zadanom mjestu s vozačima džipova. Ciljevi orjentacijske vožnje bili su povijesna tvrđava Ružica iznad Orahovice i glasoviti dvorac iz 13. stoljeća u Kutjevu. Na planini Dilj to je bilo čudesno Sovsko jezero, a krajnji cilj ove etape bio je Slavonski Brod i posjet folklornom "Slavonskom kolu", na kojem se u vožnji spretnosti natječu zaprežna kola, terenske preteče današnjih džipova.

Fotografije

Pustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u HrvatskojPustolovina u Hrvatskoj

Recenzije


Ni pregledov
PRIPOROčILA
  • Betonski spavaci (2016)

    image
    It has been said that architecture is at its most beautiful when in ruins. The remnants of history enchant with the brutality of bare spaces, the melancholy of...
  • Skrivnosti iz globin (2020)

    image
    The deep-sea remains a dangerous & unexplored frontier, a place that swallows evidence and where the unknown is normal. Jeremy Wade searches for answers behind...
  • Dream the Future (2015)

    image
    What will the future look like? How will new discoveries and research impact our everyday lives in 2050?
  • Dalmatinski kalendar

    image
    Što se događalo na području Dalmacije kroz davnu prošlost, pogledajte u emisiji "Dalmatinski kalendar"!
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.