Druga strana (02.06.2021.)


POVZETEK

Koliko točno Hrvatska ima stanovnika, ne zna nitko. No, brojem stanovnika kao notornom činjenicom barataju svi, od političara do statističara. Padaju procjene BDP-a po glavi stanovnika, analiziraju se demografski trendovi, a sve na bazi podataka dobivenih iz druge ruke.
Nakon 10 godina suočit ćemo se s istinom. U jesen kreće novi popis stanovništva, bit će to prvi digitalni. Tko njime dobiva, tko gubi i zašto bi ovo mogao biti posljednji popis stanovništva u Hrvatskoj povijesti?
Otvorena je mogućnost "samopopisivanja" svim građanima koji imaju pristup sustavu E-građani, a za terensko popisivanje Državnom zavodu za statistiku treba 8.000 popisivača.
Hoćemo li u budućnosti umjesto popisivanja stanovništva prijeći na "registar stanovništva", sukladno preporukama Eurostata i EU?
Koliko su povjerljivi i diskretni popisni upitnici? Tko sve ima pristup vašim izjavama o prihodima i bračnom stanju? U koje svrhe se podaci mogu koristiti? Na ta pitanja odgovara Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Voditelj: Željko Kardum
Urednik: Željko Kardum
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.