EPIZODA: Oko ekonomije: MMF - (ne)potrebna čuvarkuća

POVZETEK

U toku su razgovori srpskih zvaničnika sa delagacijom Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu Srbije sa tom finansijskom institucijom.
Početkom godine se završio postojeći aranžman koji je bio sklopljen na 30 meseci, a koji se popularno zvao "čuvarkuća" - a kojim Srbija nije dobila novac, već savete od MMF-a.
Da li potreban novi dogovor i kakav? Šta se pokazalo do sada - kakve savete je Srbija dobila od Fonda, šta je uradila od onog na šta se obavezala - pre svega sređivanja stanja u javnom sektoru i javnim preduzećima.
Istovremeno, svet, a time i Srbija, suočavaju se sa kovid krizom - nazire li joj se izlaz? Da li se svetska ekonomija, a posebno evropska opravalja onom brzinom kojom su predvideli redom svi - od MMF, preko Evropske Komisije do Svetske banke? Ili su takve prognoze ipak bile nerealne imajući u vidu mutacije virusa, probleme sa dinamikom većine evropskih zemalja u vakcinaciji? Koliko je u pravu srpski ministar finansija koji i sada u razgovorima sa MMF-om tvrdi da će rast naše privrede biti planiranih 6 procenata? Da li novi aranžman sa MMF-om uliva više sigurnosti za ulaganja u Srbiji i pri tom daje i opravdanje Vladi za "nepopularne" poteze?
O tim pitanjima govore gosti Oka ekonomije: predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Fakulteta FEFA Nebojša Savić i član Fisklanog saveta Nikola Altiparmakov.Svoj pogled na svetsku i srpsku ekonomiju iz Londona prenosi poslovni konsultant Nebojša Katić.
Emisiju vodi i uredjuje Vesna Damjanić.

Fotografije

OkoOkoOkoOkoOkoOkoOkoOko

Recenzije


Ni pregledov
PRIPOROčILA
  • Bez pardona

    image
    Dnevna kontakt emisija Tv Jadrana, 60 minuta ponedjeljkom, srijedom i petkom od 15:30 do 16:30. Emisija problematizira dnevno-političke događaje dajući prostor...
  • Dnevnik

    image
    Pratite Dnevnik, jednu od centralnih, informativnih emisija Radio Televizije Crne Gore i saznajte sve najvažnije vijesti.
  • BBC World News America (2007)

    image
    In-depth reports on the major international and US news of the day with Katty Kay.
  • Republika

    image
    Sve informacije iz Republike Srpske na jednom mjestu.
TOP LISTE

TvProfil uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in funkcionalnosti spletnega mesta. Več informacij o piškotkih najdete tukaj: pravilnik zasebnosti.