SEZONA: 1

EPIZODA: 7 - Prvi udžbenici - Trst - Venecija

SADRžAJ

Zašto se Srpski Sokrat, Dositej Obradović, u svojoj sedmoj deceniji života odlučuje da živi u Trstu? Kakvi su njegovi odnosi sa srpskom trgovačkom zajednicom? Sa kim se upoznaje u Trstu? Kakav ima naum? Zašto u Veneciji štampa svoju čuvenu pesmu pesmu „Vostani Serbie"? Zašto se uprkos finansijskom blagostanju koje je čekao čitav život, ipak odlučuje da krene dalje? Čiji poziv ne može da odbije?
Četvrti narator u seriji „Dositej putnik prosvećenosti" je pisac i reditelj, Zlatko Paković. U ovoj epizodi Pakoviću će pomoći da razume Dositejeve napore i planove u Veneciji i Trstu profesorka dr Marija Mitrović koja je predavala na univerzitetu u Trstu, profesor dr Aleksander Naumov sa univerziteta u Veneciji i Krakovu, jedan od najboljih poznavalaca istorije i kulture pravoslavnih Slovena, kao i dr Georgios Plumidis direktor Helenskog instituta za vizantijske i postvizantijske studije u Veneciji.

Fotografije

Dositej putnik prosvećenostiDositej putnik prosvećenostiDositej putnik prosvećenostiDositej putnik prosvećenostiDositej putnik prosvećenostiDositej putnik prosvećenostiDositej putnik prosvećenostiDositej putnik prosvećenostiDositej putnik prosvećenosti

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Darovi

    image
    Pratite emisiju "Darovi" i saznajte više o aktuelnim kulturnim temama i događajima.
  • Sveznalica

    image
  • Čari ribolova

    image
    Odvodeći gledaoce u svet prirode, autori emisije Mirko Kanjuh i Mile Taušan, uz pomoć brojnih ljubitelja sportskog ribolova, traže odgovore na pitanje zašto su...
  • eTV

    image
    eTV je IT emisija koja se bavi novim tehnologijama a možete je gledati na RTS-u svake nedelje.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.