SEZONA: 1

EPIZODA: 6

SADRŽAJ

Bettany plovi Korintskim kanalom - inženjerski je to podvig koji je zahtijevao uklanjanje 12 milijuna kubičnih metara zemlje da bi ga sagradili - kako bi shvatila važnost ovog strateškog mjesta za drevne Grke i ispričala priču o Jasonu, poznatom po njegovim pustolovinama s Argonautima i njegovim nesretnim brakom s čarobnicom Medejom. Vrativši se na more, Bettany odlazi na Odisejevu pretposljednju postaju: Krf. Nakon jake oluje u kojoj je doživio brodolom, Odisej je zaglavio na Krfu. Spas mu je bila princeza Nausikaja i njezin otac kralj Alkinoj. Bettany objašnjava kako je pjesnik iz 19. stoljeća Edward Lear obožavao Krf i kako se ovdje igra najbritanskiji od svih sportova: kriket. Zatim posjećuje jednu od najljepših palača na Krfu: Ahilion - projektiranu prema motivu Odisejeva legendarnog suborca Ahileja. S Krfa Bettany plovi prema Itaci, Odisejevu rodnom otoku, gdje napokon završava njezino putovanje od 1700 milja preko Grčkih otoka. No iznenadit će je potres jačine 4,9 po Richterovoj ljestvici usred noći. I Odisej je naišao na uznemirujuću dobrodošlicu kad se vratio na Itaku nakon što je putovao deset dugih godina. Odisejev posljednji zadatak bio je pobijediti neželjene goste koji su preuzeli njegovu palaču. Odisej je napeo luk i pobio svoje rivale. Tek je tada Odisej pao u zagrljaj svojoj ženi Penelopi koja ga je tako dugo čekala.

Producent: Anna Thomson

Fotografije

Grčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany HughesGrčki otoci: Odiseja s Bettany Hughes

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.