poster

Kvadratura kruga: Boško i Admira - Sarajevo

Kvadratura kruga

dokumentarni | Srbija

SADRžAJ

Ljubav između Srbina Boška Brkića i muslimanke Admire Ismić rodila se u zimu 1984. godine, u vreme kada je u Sarajevu ključao život pun radosti, u vreme kada je u tom gradu sve vrvelo od šarenog ljudskog soja pristiglog sa svih strana sveta na Zimsku olimpijadu kojoj je Sarajevo bilo domaćin te godine.
Njihova ljubav, o kojoj se pričalo u Sarajevu, trajala je devet godina. Admira i Boško su maštali o zajedničkom životu, kovali planove za budućnost, ne sluteći da išta ikada može poremetiti njihove snove.
A, onda je došao rat.
Boško je mogao da ode iz Sarajeva, ali je u njemu ostao zbog Admire. Posle godinu dana provedenih u sarajevskom ratnom paklu njih dvoje su odlučili da pobegnu iz tog grada koji je bio opsednut i spolja i iznutra.
Želeli su da se dokopaju Grbavice, koju su u to vreme držali Srbi, a da odatle put nastave dalje, za Beograd. Njihov prelazak je bio dogovoren i na muslimanskoj i na srpskoj strani. Krenuli su 18. maja 1993. i falilo im je samo pet metara da se dokopaju slobode, ali ih je u tome sprečio snajperski metak.
Za Boška je taj metak bio smrtonosan i pao je odmah, a Admira je, iako smrtno ranjena uspela da dopuzi do Boška i da ga zagrli. Tako zagrljeni otišli su u smrt.
Njihova tela danas počivaju u zajedničkoj grobnici na sarajevskom groblju Lav. Ispod njihovog groba počiva i Šork Kurt novinar Rojtersa koji je prvi u svet poslao vest o njihovoj smrti. On je tada izrazio želju da bude sahranjen pored njih kada umre. I on je ubijen na ratištu u Sijera Leoneu sedam godina nakon Boškovog i Admirinog ubistva.

Fotografije

Kvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - Sarajevo

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Zalogaj Kine

    image
    Ovaj dokumentarni serijal na najlepši način predstavlja kinesku hranu.
  • U potrazi za istinom (2018)

    image
    Od 1977. do 1982. dokumentarna serija „U potrazi za istinom“ zarobila je američku psihu svojim jedinstvenim istraživanjem neobjašnjivih fenomena. Naoružan...
  • Potraga za blagom (2009)

    image
    Odyssey Marine Exploration, a world leader in private deepwater exploration and recovery, is gearing up for its most ambitious season of treasure hunting yet. Its...
  • DNK dokazi (2020)

    image
    Pomoću revolucije u forenzici, zastareli slučajevi širom sveta se napokon rešavaju, a emisija “DNK dokazi” istražuje i prenosi priče najneverovatnijih slučajeva...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.