SADRŽAJ

Ljubav između Srbina Boška Brkića i muslimanke Admire Ismić rodila se u zimu 1984. godine, u vreme kada je u Sarajevu ključao život pun radosti, u vreme kada je u tom gradu sve vrvelo od šarenog ljudskog soja pristiglog sa svih strana sveta na Zimsku olimpijadu kojoj je Sarajevo bilo domaćin te godine.
Njihova ljubav, o kojoj se pričalo u Sarajevu, trajala je devet godina. Admira i Boško su maštali o zajedničkom životu, kovali planove za budućnost, ne sluteći da išta ikada može poremetiti njihove snove.
A, onda je došao rat.
Boško je mogao da ode iz Sarajeva, ali je u njemu ostao zbog Admire. Posle godinu dana provedenih u sarajevskom ratnom paklu njih dvoje su odlučili da pobegnu iz tog grada koji je bio opsednut i spolja i iznutra.
Želeli su da se dokopaju Grbavice, koju su u to vreme držali Srbi, a da odatle put nastave dalje, za Beograd. Njihov prelazak je bio dogovoren i na muslimanskoj i na srpskoj strani. Krenuli su 18. maja 1993. i falilo im je samo pet metara da se dokopaju slobode, ali ih je u tome sprečio snajperski metak.
Za Boška je taj metak bio smrtonosan i pao je odmah, a Admira je, iako smrtno ranjena uspela da dopuzi do Boška i da ga zagrli. Tako zagrljeni otišli su u smrt.
Njihova tela danas počivaju u zajedničkoj grobnici na sarajevskom groblju Lav. Ispod njihovog groba počiva i Šork Kurt novinar Rojtersa koji je prvi u svet poslao vest o njihovoj smrti. On je tada izrazio želju da bude sahranjen pored njih kada umre. I on je ubijen na ratištu u Sijera Leoneu sedam godina nakon Boškovog i Admirinog ubistva.

Fotografije

Kvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - SarajevoKvadratura kruga: Boško i Admira - Sarajevo

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Čuda životinjskog svijeta (2014)

  danas
  image
  "Čuda životinjskog svijeta" otkrivaju sve tajne najčudesnijih životinjskih vrsta na Zemlji – od majmuna i medvjeda do šišmiša, pingvina i dupina. Dajući uvid u...
 • Prve civilizacije (2018)

  danas
  image
  Budući da su 99 posto svog vremena ljudi proveli na Zemlji lutajući u potrazi za hranom, zašto su krenuli putem prema civilizaciji? Zašto su stvorili sela,...
 • Pogled na Zemlju (2015)

  danas
  image
  Scientist explore some of Earth's phenomenons.
 • NASA-ini neobjašnjeni dosjei (2012)

  danas
  image
  Nepoznati leteći objekti snimljeni NASA-inim kamerama, piloti koji su vlastitim očima primjetili tajanstvena svjetla, neobične sjene na Marsu - sve su to fenomeni...
TOP LISTE

Prijavi se

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.