poster

Na rubu znanosti

Na rubu znanosti


Gdje gledati
Televizija uživo Streaming
img
img
Ocjena korisnika: 5.5/10
(2 glasa)

SADRžAJ

Glazba je sastavni dio narodne medicine već tisućama godina, a danas postoje i znanstveno potvrđen blagotvorni učinci glazbe kojima se bavi neuromuzikologija proučavajući utjecaj glazbe na živčani sustav ispitanika. Glazba pozitivno utječe na funkcioniranje pamćenja, ubrzava iscjeljivanje i olakšava ustrajanje u vježbanju. Tijekom slušanja glazbe oslobađa se dopamin koji je odgovoran za nesmetano funkcioniranje mozga, čime se smanjuje broj otkucaja srca, krvni tlak i olakšava bol. Glazba može promijeniti funkcioniranje našeg mozga na isti način kao što to rade i lijekovi, smanjujući razinu hormona stresa kortizola ili pak potičući proizvodnju serotonina, neurotransmitera u mozgu koji regulira raspoloženje, apetit i san. Glazba pokreće puno regija u mozgu uključujući one za kretanje, jezik, pozornost, pamćenje i emocije. Ne postoji stimulans koji simultano utječe na tako široka područja mozga kao što je glazba.

Voditelj: Krešimir Mišak

Fotografije

Na rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanostiNa rubu znanosti

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Neimenovani projekt obitelji Irwin (2018)

    image
    Obitelj Irvin nastavlja istraživanje Stevea Irwina. Obitelj Irwin, Terry, Bindi i Robert, odaju počast ostavštini Stevea Irwina putem svog rada u golemom...
  • Prirodni raj - nepripitomljeni planet (2021)

    image
    Viewers can travel to the far corners of the planet and discover the secrets of Earth's few remaining untouched lands, all flourishing with rich biodiversity.
  • Pressica

    image
    TV Intervju, talk show - razgovor s društveno aktivnim, priznatim i poznatim osobama iz javnog života Hrvatske i šire.
  • Art caffe

    image
    Saznajte sve pojedinosti u svijetu kulture uz Art Caffe.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.