Srbija u Velikom ratu, peti deo


SADRžAJ

Poslednja epizoda dokumentarnog serijala "Srbija u Velikom ratu" hronološki prati događaje od početka 1917. godine do proboja Solunskog fronta i oslobođenja zemlje.
Odluka bugarske okupacione vlasti da regrutuje srpske mladiće u redove svoje vojske početkom 1917. godine dovela je do ustanka na prostoru Toplice, Jablanice i Puste Reke. U poslednjoj epizodi serijala istražujemo kako je planirana pobuna, ko su bili ustanici i koliko je opstala tada oslobođena teritorija.
I dok je na Solunskom frontu relativno mirno, na drugoj strani započinje politički obračun sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom i grupom "crnorukaca".
Bitkom na Dobrom polju započeo je proboj Solunskog fronta i juriš za konačno oslobođenje. Na nepristupačnom terenu Moglenskih planina, idući putem solunskih ratnika, ekipa RTS-a nailazila je na ostatke nadgrobnih spomenika poginulih vojnika.
Peta epizoda serijala "Srbija u Velikom ratu" govori i o stanovništvu koje je zbog ratnih prilika izbeglo iz Srbije. Povratak u oslobođenu zemlju bio je dug, preko Rusije, Kine, Indije, Sueckog kanala sve do Dubrovnika. Na osnovu sačuvanih zapisa i dnevnika devojčice koja je izbegla iz Negotina saznajemo detalje sa njihovog putovanja.
Srpska vojska pobedonosno ulazi u Beograd 1. novembra 1918. godine. Kraljevina Srbija je oslobođena. Četiri godine ratovanja krunisane su pobedom.
Na Versajskoj mirovnoj konferenciji ozvaničen je kraj Prvog svetskog rata koji je odneo oko 10 miliona žrtava.
Autor serije "Srbija u Velikom ratu": Slađana ZarićReditelj: Ivana Stivens

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.