SADRŽAJ

Poslednja epizoda dokumentarnog serijala "Srbija u Velikom ratu" hronološki prati događaje od početka 1917. godine do proboja Solunskog fronta i oslobođenja zemlje.
Odluka bugarske okupacione vlasti da regrutuje srpske mladiće u redove svoje vojske početkom 1917. godine dovela je do ustanka na prostoru Toplice, Jablanice i Puste Reke. U poslednjoj epizodi serijala istražujemo kako je planirana pobuna, ko su bili ustanici i koliko je opstala tada oslobođena teritorija.
I dok je na Solunskom frontu relativno mirno, na drugoj strani započinje politički obračun sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom i grupom "crnorukaca".
Bitkom na Dobrom polju započeo je proboj Solunskog fronta i juriš za konačno oslobođenje. Na nepristupačnom terenu Moglenskih planina, idući putem solunskih ratnika, ekipa RTS-a nailazila je na ostatke nadgrobnih spomenika poginulih vojnika.
Peta epizoda serijala "Srbija u Velikom ratu" govori i o stanovništvu koje je zbog ratnih prilika izbeglo iz Srbije. Povratak u oslobođenu zemlju bio je dug, preko Rusije, Kine, Indije, Sueckog kanala sve do Dubrovnika. Na osnovu sačuvanih zapisa i dnevnika devojčice koja je izbegla iz Negotina saznajemo detalje sa njihovog putovanja.
Srpska vojska pobedonosno ulazi u Beograd 1. novembra 1918. godine. Kraljevina Srbija je oslobođena. Četiri godine ratovanja krunisane su pobedom.
Na Versajskoj mirovnoj konferenciji ozvaničen je kraj Prvog svetskog rata koji je odneo oko 10 miliona žrtava.
Autor serije "Srbija u Velikom ratu": Slađana ZarićReditelj: Ivana Stivens

PREPORUKE

Kameni tornado (2013)

Danas
image
Kad se u vodama južnoga Bostona pojavi tornado, bivši lovac na oluje Joe Randall privučen je ovim neobičnim vremenom. Brzo shvati da ovo nije uobičajena putanja...

Zviždačica (2010)

Danas
image
Drama prema istinitom događaju o američkoj policajki Kathryni Bolkovac (R. Weisz) koja je u sklopu mirovnih snaga boravila u poratnoj Bosni i Hercegovini i...

Spider-Man: Povratak kući (2017)

Danas
image
Oduševljen svojim iskustvom s Osvetnicima, Peter se vraća kući, gdje živi s tetom May pod budnim okom svog novog mentora Tonyja Starka i pokušava se vratiti...

Blackthorn (2011)

Danas
image
Pustolovni film/vestern. Priča o ostarjelom Butchu Cassidyju (S. Shepard), dvadeset godina nakon njegovog nestanka 1908. godine. Sada je u Boliviji kao James...
TOP LISTE

Prijavi se