poster

Kraljica Elizabeta II: Pompa i ceremonija

Elizabeth: Our Queen (2018)

dokumentarni | Ujedinjeno Kraljevstvo

SEZONA: 1

EPIZODA: 2

SADRžAJ

Tijekom planiranja krunidbe kraljice Elizabete II. pojavila se kontroverza oko toga hoće li televizijske kamere snimati ceremoniju. Isprva se Elizabeta tomu opirala. No predomislila se zbog burne reakcije javnosti pa je na televiziji išao prijenos ceremonije, osim najsvetijega trenutka - pomazanja svetim uljem. Zbog njezine ljepote te dostojanstvenog i smirenog držanja taj je događaj izvrsno primljen u cijelom svijetu. Svoju je iskrenu vjeru ponovno dokazala pozvavši američkoga propovjednika Billyja Grahama da održi propovijed u dvorcu Windsoru.
Nakon krunidbe kraljica i princ Philip otišli su na svjetsku turneju na kojoj je kraljica pokazala osobnu posvećenost što bržoj preobrazbi nekadašnjeg Britanskoga Carstva u moderan Commonwealth. Njezin glamur i mladost osigurali su joj dobrodošlicu kamo god je išla. Kraljica je isprva angažirala majčina modnog dizajnera Normana Hartnella, a zatim Hardyja Amiesa koji je monarhiji osigurao moderniji imidž.
Kraljičin prvi premijer Winston Churchill imao je 78 godina u trenutku njezine krunidbe i ubrzo nakon nje doživio je težak moždani udar. Kao ustavni monarh ona nije mogla intervenirati dok je njezin premijer bio nemoćan. Niti je mogla intervenirati kad je Churchillov nasljednik Sir Anthony Eden nepromišljeno uvukao Britaniju u sukob s Egiptom oko Sueskoga kanala.
Kraljica je otkrila da joj uloga monarha može donijeti sukobe u obitelji. Kad se njezina sestra princeza Margaret zaljubila u rastavljenog Petera Townsenda, kraljica, kao vrhovni poglavar Engleske Crkve, nije mogla odobriti njihov brak. Veza je prekinuta kad se Palača umiješala i poslala Townsenda u inozemstvo.
Princ Philip bio je silno frustriran što se morao odreći svoje karijere u mornarici jer su kraljičine dužnosti imale prioritet nad njegovima. Također je bio ogorčen što ne može prenijeti svoje prezime Mountbatten svojoj djeci. Novinari su počeli pisati o problemima u kraljičinu braku. No prestali su kad je kraljica 1960. rodila princa Andrewa i pobrinula se da budući kraljevski unuci nose prezime Mountbatten-Windsor.

Fotografije

Kraljica Elizabeta II: Pompa i ceremonijaKraljica Elizabeta II: Pompa i ceremonijaKraljica Elizabeta II: Pompa i ceremonijaKraljica Elizabeta II: Pompa i ceremonijaKraljica Elizabeta II: Pompa i ceremonijaKraljica Elizabeta II: Pompa i ceremonijaKraljica Elizabeta II: Pompa i ceremonijaKraljica Elizabeta II: Pompa i ceremonija

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.