poster

Lonci i poklopci: kulinarski show

Lonci i poklopci


SADRžAJ

Počinje nova 12. sezona najdugovječnijeg kuharskog showa u BiH, Lonci i Poklopci. Vratio nam se i chef Vjekoslav Kramer nakon kraće pauze i u svojoj 332. epizodi pokazat će nam čari vegeterijanske kuhinje. Vidjet ćete kako se priprema klasičan domaći kruh, ukusna marokanska juha od graha, namaz od patlidžana i salata od korjenastog povrća. Ljubitelji kuhanja ove će sezone vidjeti i neke novine i iznenađenja, a posebno će uživati u mnogobrojnim receptima koje je Vjeko prikupio u svim zemljama gdje je putovao ovoga ljeta.

OBIČNI KRUH

800 g brašna
1 suhi kvasac
½ lit vode ili sirutke
1 žlica šećera
malo soli

U malo tople vode ili sirutke otopimo kvasac i malo šećera pa ostavimo dok se ne zapjeni. Zapjenjeni kvasac umjesimo u brašno kojem smo dodali sol i mjesimo uz dodatak vode ili sirutke dok se tijesto ne odvaja od ruku i zdjele. Ostavimo tijesto na toplom da se diže i kad udvostuči svoj volumen premjesimo ga i oblikujemo željeni oblik u tepsioji te ostavimo da se diže. Kad je opet udvostručilo svoj volumen oblikujemo željeni oblik i stavljamo ga peći u zagrijanu pećnicu na oko 180 ⁰C i pečemo oko 1h. Nakon pečenja kruh poprskamo svježom vodom i zamotamo u čistu kuhinjsku krpu.

JUHA OD GRAHA „BISSARA

1 konzerva bijlog graha
1 crveni luk
2 paprike babure
3-4 češnja češnjaka
1 lit povrtnog temeljca
crvena paprika
sol i papar
kim i korijander
maslinovo ulje
peršinov list

Na malo ulja prepržite sitno sjeckani crveni luk i papriku baburu. Kada zlatno požute dodajte grah iz konzerve. Prokuhajte još 15ak minuta. Začinimo solju i paprom te mješavinom mljevenog kima i korijandera te usitnjenim češnjakom. Kuhamo još 10ak minuta te sve propasiramo štapnim mikserom. Prilikom pasiranja obratite pažnju da ne usitnite svo povrće, već samo dio, tako da se vide komadi paprike i graha, juha ne treba biti savršeno kremasta. Prilikom posluživanja pospite peršinovim listom, crvenom začinskom paprikom, limunovim sokom i maslinovim uljem. Uz juhu poslužite domaći kruh.

NAMAZ OD PATLIDŽANA

2 patlidžana
3 pečene paprike babure
5-6 češnjeva česnjaka
2 feferone
1 crvena roga paprika
2 kuhana jajeta
100 g travničkog sira
maslinovo ulje
sol i papar
peršinov list
limun

Patlidžane izbušite viljuškom i ispecite u rerni kao i paprike babure, ohladite, ogulite, usitnite, začinite solju i paprom te ispasirajte u procesoru za obradu hrane. Možete i štapnim mikserom, ali meni je bolje kad se ipak vide barem mali komadići patlidžana i pečene paprike. Isto tako možete pečeno povrće dobro izgnječiti viljuškom pa dodati sitno sjeckanog češnjaka, peršunovog lista i limunovog soka. Kada ste zadovoljni gustoćom namaza umiješajte sitno sjeckanu crvenu roga papriku, feferone, kuhana jaja i travnički sir.

SALATA OD KORJENASTOG POVRĆA

2-3 kuhane mrkve
¼ kuhanog celera
1 kuhani korijen peršuna
4 -5 češnjeva češnjaka
sok 1 limuna i 1 naranč
med
kim i korijander
kopar i peršinov list
sol i papar
maslinovo ulje

Kuhanu mrkvu, celer i korijen peršina nasjecite na kolutiće i pomješajte. Začinite prethodno pripremljenom marinadom. Marinadu pripremite tako da pomiješate sitno sjeckani češnjak, kopar i peršinov list, limunov i narančin sok, maslinovo ulje i začinite solju, paprom, korijanderom kimom.
Med koristite da ju malo zasladite, ali naranče nekada budu dovoljno slatke pa to imajte na umu da ne pretjerate.

Fotografije

Lonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopci

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Hrana na štiklama

    image
    Serijal Hrana na štiklama nije samo koncept, to je životni stil. Predstavlja mladu, modernu ženu, koja pored svakodnevnih obaveza pronalazi vreme i način za...
  • All Inclusive

    image
    Dobrodošli u All Inclusive - emisiju u kojoj ćemo videti dve različite ponude istog hotela. Ko će izvući All Inclusive odlučuje faktor sreće, to jest, koverte...
  • Vege je dobro

    image
    "Vege je dobro" je emisija u kojoj se govori o vege hrani.
  • Neša travka

    image
    Neodoljivi Nišlija Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, planinar i ljubitelj prirode, za nas kuva, savetuje, upozorava na toksine, aditive, loše navike...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.