Ocjena korisnika: 10/10

EPIZODA: 1

SADRžAJ

Istraživač Levison Wood - poznat u svijetu ali i gledateljima HTV-a po dokumentarnim serijama Putujući uz Nil i Himalajom pješice - u ovoj petodijelnoj seriji kreće u novu ekspediciju: prelazi moćni planinski masiv Kavkaza, koji leži između Rusije i Irana. I osim što putuje u novu regiju, Levison uzima i novi pristup istraživanju: koristi se svim prijevoznim sredstvima. Putujući s lokalnim stanovnicima i živeći poput njih, Levison na epskom putovanju od 4200 km prolazi kroz pet država, prelazi divljinu na napetoj granici između Europe i Azije i posjećuje neke od najfascinantnijih i najraznolikijih naroda na svijetu.
Krenuvši iz južne Rusije, Levison slijedi planine kroz sve opasniji teren, gdje se islamski borci kriju u brdima, prema Azerbajdžanu, Gruziji, Armeniji i naposljetku Iranu - vrlo tajnovitoj zemlji koja je desetljećima praktički zatvorena za strance. Levison putuje kroz te puste krajeve, poznate i kao "zemlje između", smještene na raskrižju dvaju kontinenata, koji čine velik dio povijesnog i zagonetnog Puta svile.
Prelazeći preko snijegom prekrivenih planina, kroz kanjone i vulkanske pustinje, Levison će vidjeti neke od najspektakularnijih, ali u svijetu slabo poznatih krajolika. S tajnom policijom u pratnji, prolazeći kroz zaboravljene ratne zone, Levison susreće niz neobičnih likova, od lovaca na vukove sa zlatnim zubima i monaha pustinjaka, do majki ISIL-ovih boraca i jedne iranske bajkerske bande.
Kao i prije, Levison dobar dio ekspedicije snima sam, bilježeći neobične, intimne trenutke rijetko viđene na ekranu - kako bi nam prikazao sirovi, autentični televizijski putopis.
Producent serije i redatelj: Jamie Berry
Produkcija: October Films and Motion Content Group
Levison stiže u Soči, na crnomorsku obalu, prije nego što će ga vojni helikopter prevesti na područje Kavkaza. Nakon što se iskrcao iz helikoptera na zabačenoj planinskoj stazi, traži nekoga tko će ga odvesti do najbližeg grada. Levison putuje uz pomoć lokalnih stanovnika - stopirajući i vozeći se, kad uspije pronaći vozača koji će ga povesti.
Levison nalazi svoga vodiča Rašida Baharova. Prije nego što krenu u gorje, Levison se mora očistiti: iskušat će tradicionalnu kavkasku kupelj.
Kavkaski narodi na glasu su po gostoljubivosti. Levisonu i Rašidu rijetko kad treba dugo da nađu prijevoz. I ubrzo su pozvani na tradicionalni kozački ručak - vrlo bučan, živahan događaj gdje je nepristojno odbiti 70-postotnu domaću votku koja se neprestano pojavljuje u Levisonovoj čaši. Dok se on bori da ostane trijezan - i tuži da bi mu dobro došla nova jetra - Rašid počinje sumnjati da je dvojac već privukao pozornost zloglasnog ruskog FSB-a, tajne policije. Dvojica tihih, uredno ošišanih muškaraca na kraju dugačkog stola tiho snimaju sve što rade.
Prije nego što napusti Sjevernu Osetiju, dvojac posjećuje školu u Beslanu gdje su 2005., nakon trodnevne opsade, islamski pobunjenici koji su zahtijevali čečensku nezavisnost ubili 385 osoba, od kojih su pola bila djeca.

Fotografije

Od Rusije do Irana kroz divljinuOd Rusije do Irana kroz divljinuOd Rusije do Irana kroz divljinuOd Rusije do Irana kroz divljinuOd Rusije do Irana kroz divljinu

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Neimenovani projekt obitelji Irwin (2018)

    image
    Obitelj Irvin nastavlja istraživanje Stevea Irwina. Obitelj Irwin, Terry, Bindi i Robert, odaju počast ostavštini Stevea Irwina putem svog rada u golemom...
  • Prirodni raj - nepripitomljeni planet (2021)

    image
    Viewers can travel to the far corners of the planet and discover the secrets of Earth's few remaining untouched lands, all flourishing with rich biodiversity.
  • Dinastije (2018)

    image
    Uđite u svijet dinastijskih borbi za moć i obiteljskih izdaja, koji je dramatičniji nego u bilo kojem romanu. Serija snimana više od četiri godine na...
  • Najsmrtonosnije životinje svijeta (2010)

    image
    Ova nova serija prati najnapetije trenutke životinjskog lova kroz epizode pune akcije. Vidjet ćete kako grabežljivci povećavaju prednost loveći u grupama i zašto...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.