poster

Pravo na sutra

Pravo na sutra

dokumentarni | Srbija

SADRžAJ

Veoma složene imovinsko-pravne probleme koje imaju raseljeni Srbi na Kosovu i Metohiji nije moguće rešiti bez pomoći iskusnih pravnika. Vlasnici uzurpiranih kuća, stanova i imanja suočavaju se sa različitim zloupotrebama, od lažnih kupoprodajnih ugovora do falsifikovanih ovlašćenja. Pristup njihovoj imovini je dodatno otežan zbog bezbednosti koju nemaju.
Srbi iz Metohijskih sela poseduju veliku zemlju. Neki su vlasnici i do 20 hektara zemlje. Njihova nezaštićena imanja postala su plen do kojeg mnogi Albanci pokušavaju da dođu nelegalnim putem.
Iz tih razloga otvoreno je više hiljada predmeta. Samo na području Kline, Peći, Istoka i Dečana u sporu je 453 predmeta.
Sa problemom uzurpirane imovine suočava se i Srpska pravoslavna crkva. Monasi Visokih Dečana uspeli su da dokažu vlasništvo nad delom zemlje, ali ne i da je upišu u opštinski katastar.
O problemu privatne svojine na Kosovu i Metohiji u drugoj emisiji "Pravo na sutra" govore raseljeni Srbi iz Kline, Dečana, Đakovice, Peći kao i pravnici Besplatne pravne pomoći, koju finansira Evropska unija.
Autorka emisije: Svetlana VukmirovićSnimatelj: Vladimir Jovanović

Fotografije

Pravo na sutraPravo na sutraPravo na sutraPravo na sutraPravo na sutraPravo na sutra

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Paleta

    image
    "Paleta" je emisija Radio-televizije Vojvodine. U pitanju je izbor iz sadržaja koje pripremaju redakcije Televizije na jezicima nacionalnih zajednica. Da bismo se...
  • Welcome to the Balkans

    image
    "Welcome to the Balkans" putopisna je emisija Meksikanca Karlosa Franka koji od 2015. godine živi u Srbiji. U emisiji se gledaocima prikazuju lepote Srbije i uči...
  • Trgovci automobilima (2003)

    image
    Pridružite se iskusnom trgovcu automobilima Mikeu Breweru i vrhunskom mehaničaru Eddu Chini dok prolaze kroz automobilske avanture. Glavni zadatak serije Trgovci...
  • Zlatne ruke

    image
    Stara izreka kaže "što mu oči vide, to ruke naprave". Veštine koje ćete imati priliku da vidite u serijalu "Zlatne Ruke" na najbolji način opisuju mentalitet i...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.