SADRŽAJ

Veoma složene imovinsko-pravne probleme koje imaju raseljeni Srbi na Kosovu i Metohiji nije moguće rešiti bez pomoći iskusnih pravnika. Vlasnici uzurpiranih kuća, stanova i imanja suočavaju se sa različitim zloupotrebama, od lažnih kupoprodajnih ugovora do falsifikovanih ovlašćenja. Pristup njihovoj imovini je dodatno otežan zbog bezbednosti koju nemaju.
Srbi iz Metohijskih sela poseduju veliku zemlju. Neki su vlasnici i do 20 hektara zemlje. Njihova nezaštićena imanja postala su plen do kojeg mnogi Albanci pokušavaju da dođu nelegalnim putem.
Iz tih razloga otvoreno je više hiljada predmeta. Samo na području Kline, Peći, Istoka i Dečana u sporu je 453 predmeta.
Sa problemom uzurpirane imovine suočava se i Srpska pravoslavna crkva. Monasi Visokih Dečana uspeli su da dokažu vlasništvo nad delom zemlje, ali ne i da je upišu u opštinski katastar.
O problemu privatne svojine na Kosovu i Metohiji u drugoj emisiji "Pravo na sutra" govore raseljeni Srbi iz Kline, Dečana, Đakovice, Peći kao i pravnici Besplatne pravne pomoći, koju finansira Evropska unija.
Autorka emisije: Svetlana VukmirovićSnimatelj: Vladimir Jovanović

PREPORUKE
 • Unmasking The Idol (1986)

  Danas
  image
  Secret agent, Duncan Jax, must form an elite strike force to stop the sale of atomic weapons to the Scarlet Leader, mankind's most evil and sadistic adversary.
 • Specijalni izvještaj (2002)

  Danas
  image
  U budućnosti u kojoj posebna policijska postrojba može uhititi ubojice prije nego što počine zločin vodeći pripadnik te jedinice, načelnik John Anderton (Tom...
 • Junak i teror (1988)

  Danas
  image
  Pre tri godine O'Brajan je uspeo da uhvati misterioznog psihopatu, serijskog ubicu Sajmona Muna. Od tog dana živi sa stalnom noćnom morom da Sajmon, užasni...
 • Povratak ratnika (2017)

  Danas
  image
  Radnja se događa u zemlji razorenoj ratom, u kojoj plemena žive u strahu za svoj opstanak. Jedan snažan ratnik vodi razorne vojne pohode. Kad ga vlastiti ljudi...
TOP LISTE

Prijavi se