poster

Zakon i red: Odjel za žrtve

Law & Order: Special Victims Unit (1999)


SEZONA: 19

EPIZODA: 1

SADRžAJ

Pred nama je 19. sezona najdugovječnije serije koja se prikazuje na malim ekranima i koja je do sada osvojila 51 nagradu i 149 nominacija. Radnja ove napete i emocijama nabijene serije iz NBC-jeve franšize "Zakon i red" prati život i rad detektiva elitnoga njujorškog Odjela za žrtve, koji istražuju slučajeve silovanja, zlostavljanja djece i obiteljskog nasilja.
Poručnica Olivia Benson (M. Hargitay) vršiteljica je dužnosti zapovjednice Odjela i iskusna veteranka koja se u karijeri nagledala svega. Veoma je empatična i poslu pristupa sasvim profesionalno. Istodobno se bori s demonima prošlosti i kao majka maloga djeteta strepi pred budućnosti, zbog čega se poistovjećuje i sa žrtvama i s počiniteljima zločina. Za ulogu Olivije Benson Mariska Hargitay osam je puta nominirana za nagradu Emmy u kategoriji glavne glumice u dramskoj seriji, kojom je 2006. i ovjenčana. U istoj je kategoriji šest puta nominirana za nagradu Udruženja američkih glumaca te dvaput za Zlatni globus, koji je dobila 2005. Četiri je puta osvojila nagradu Gracie Allen u kategoriji glavne glumice, i to 2004., 2009., 2014. i 2017. Godine 2013. dobila je i zvijezdu na holivudskome Šetalištu slavnih.
Detektiv Odafin Fin Tutuola (Ice T) zamjenik je Olivije Benson, poznat po svojem britkom humoru i dugogodišnjem radu na tajnim zadacima, zbog čega je idealni partner svim svojim kolegama.
Detektivka Amanda Rollins (K. Giddish) predanim se radom dokazala u Odjelu, ali svejedno se iz dana u dan mora hvatati ukoštac s problemima s kojima se susreće na poslu.
Detektiv Dominick Sonny Carisi (P. Scanavino) u ekipu unosi svježinu i osebujni pristup istragama.
Pomoćnik okružnog tužioca Rafael Barba (Raúl Esparza) vrsni je odvjetnik koji se predano i gorljivo bori za pravdu žrtava seksualnih zločina.
Glumci koji gostuju u seriji već dugi niz godina dobivaju raznorazna priznanja. Nagradu Emmy u kategoriji najbolje gostujuće glumice u dramskoj seriji osvojile su Ann-Margret (2010.), Ellen Burstyn (2009.), Cynthia Nixon (2008.), Leslie Caron (2007.) i Amanda Plummer (2005.). Od nominiranih glumaca valja izdvojiti Brendu Blethyn, Carol Burnett, Robina Williamsa, Marciu Gay Harden, Angelu Lansbury, Marlee Matlin, Mare Winningham, Barbaru Barrie, Marthu Plimpton, Jane Alexander i Tracy Pollan.
Godine 2015. serija osvojila je nagradu zaklade Imagen za najbolju seriju u udarnom terminu, i to zahvaljujući pozitivnom prikazu Hispanoamerikanaca u medijima. Godine 2012. serija je dobila nagradu NAACP Image za najbolju dramsku seriju. Od četrnaest nominiranih epizoda, šest ih je osvojilo nagradu Prism, i to zbog vjerodostojnog prikaza zloporabe droga i psihičkih bolesti. Tri su epizode nominirane za nagradu GLAAD Media za najbolji prikaz LGBT zajednice. Serija je deset puta nominirana za nagradu Edgar Allan Poe u kategoriji najbolje epizode, koju je dvaput i osvojila.
Franšiza "Zakon i red" i dan-danas privlači gledatelje, a "Odjel za žrtve" otkupilo je više od 250 televizijskih kuća iz cijeloga svijeta.
---
Nakon što Fin prijeđe međunarodnu granicu u potrazi za odbjeglim silovateljem, politička prepucavanja između dviju susjednih država ugroze Barbinu parnicu. Za to vrijeme, zbog šokantnih optužaba protiv Bensonice u Odjel se vraća jedno dobro poznato lice.

Fotografije

Zakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveZakon i red: Odjel za žrtveFoto: RTLFoto: RTL / NBC UniversalFoto: RTL / NBC UniversalFoto: RTLFoto: RTLFoto: RTL /NBC UniversalFoto: RTL /NBC UniversalZakon i red: Odjel za žrtve

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • CSI (2000)

    image
    U gradu kocke i zabave, koji živi danonoćno, kriminal nikada ne spava. Las Vegas je grad instant-uspjeha, prepun igara na sreću za one naivne i sretne, krcat...
  • Uvod u anatomiju (2005)

    image
    'Uvod' je drugi najgledaniji program u Americi, odmah iza ovogodišnjeg Superbowla koji je bio najgledanije finale američkog nogometa posljednjeg desetljeća....
  • Hercule Poirot (1989)

    image
    Zbirka priča proslavljene spisateljice Agathe Christie o jednako tako svjetski poznatom fiktivnom detektivu Herculeu Poirotu oživjela je u seriji...
  • Mjesto zločina (1970)

    image
    A German language television series that has been running continuously since 1970, which makes it the longest-running German TV drama. Every episode features...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.