Ocjena korisnika: 8/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 1

SADRžAJ

"Žene i kćeri", nedovršeni roman Elizabeth Gaskell, psihološki je najbolje obrađen, ali i najmanje poznat među romanima te engleske književnice iz prve polovice 19. stoljeća, koja se uglavnom bavila socijalnim prilikama mančesterskih radnika.
Radnja romana bavi se srednjom engleskom klasom s početka 19. stoljeća i govori o Molly Gibson, otvorenoj i strastvenoj djevojci koju je odgojio otac. U 17. godini otac se ponovno ženi i ona odjednom dobiva maćehu koja u kuću dovodi svoju kćer, prekrasnu Cynthiju. Iako različite, djevojke se brzo sprijateljuju. Najveći su im problem, dakako, muškarci. Tu su Osborne i Roger, sinovi plemića Hamleyja, a obje zbunjuje tajanstveni g. Preston.
Prema tom romanu BBC je snimio raskošnu istoimenu seriju na kojoj su radili i autori nagrađivane serije "Ponos i predrasude". Scenarist Andrew Davies, odgovoran za obje serije, tvrdi da je uživao adaptirajući roman Elizabeth Gaskell zbog sjajne psihološke obrade likova. Iako je roman pročitao tek kad se primio njegove obrade, dojmila ga se jednostavnost teme koja vrvi uobičajenim klišejima poznatim iz suvremenih sapunica, ali složenima tako majstorski da roman po svim kriterijima spada u remek-djela engleske književnosti.
Proizvodnja: BBC
Ljeto 1820. Desetogodišnju Molly Gibson potpuno je iscrpila godišnja vrtna zabava u Cumnor Towersu, dvorcu u blizini Hollingforda, gradića u kojemu živi. Prelijepa žena, gđa Kirkpatrick, odvede je u kuću da se malo odmori i obeća joj da će pripaziti na nju. Nešto kasnije Molly se budi i shvaća da su mještani otišli i ostavili je samu. Gđa Kirkpatrick zove Molly da se pridruži odraslima na desertu, no Molly se plaši lorda i lady Cumnor. Kad njezin otac, g. Gibson, dođe po nju, ona mu se baca u zagrljaj i natjera ga da joj obeća da više nikada neće morati doći ovamo.
Sedam godina poslije: Molly se razvila u prekrasnu sedamnaestogodišnjakinju koja sretno živi sa svojim ocem, uglednim lokalnim liječnikom. Kad mu njegov učenik g. Coxe prizna da voli Molly, g. Gibsona uhvati panika. Odjednom shvaća da je njegova djevojčica izrasla u mladu ženu. Coxu kaže da odustane od svojih namjera, a Molly brže bolje pošalje u Hamley Hall u posjet vlastelinu Hamleyju i njegovoj supruzi. Molly obožava krhku gđu Hamley i zaljubljuje se u njezina starijeg sina, pametnog i privlačnog Osbornea. No, nevolja ne čeka dugo. Mlađi sin gđe Hamley, Roger, vraća se kući i priopćava im da Osborne nije položio ispite i da neće dobiti školarinu kojoj se nadao. Ubrzo nakon toga Mollyn se život okreće naglavačke. Njezin otac objavljuje da se ponovno ženi, i to gđom Kirkpatrick, negdašnjom guvernantom Cumnorovih, koju je Molly upoznala još kao djevojčica. Molly očekuje sve najgore.
Proizvodnja: BBC

Fotografije

Supruge i kćeriSupruge i kćeriSupruge i kćeriSupruge i kćeriSupruge i kćeri

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Charlotte Link (1999)

    image
    Reihe mit Psychothrillern und Dramen aus der Feder der deutschen Autorin Charlotte Link.
  • First Day (2020)

    image
    It's Hannah Bradford's first year of high school. As a transgender girl, Hannah not only has to navigate the challenges that come with starting a new school, but...
  • Asi (2007)

    image
    Snažna priča o ljubavi čije ostvarenje priječe utezi prošlosti. Zaslužuje epitet jedne od najboljih turskih serija. U priči o novoj aristokraciji, ljubavi prema...
  • Auf Streife – Die Spezialisten (2015)

    image
    Im Gegensatz zu „Auf Streife“ zeigt dessen Ableger nicht nur den Alltag normaler Streifenpolizisten, sondern auch die etwas spezielleren Einsätze von...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.