Ilok: Evangelička slovačka crkva


SADRžAJ

Reformacija je pokret koji je nastao u Zapadnoj Crkvi u 16. stoljeću, a težio je temeljitoj obnovi Zapadne Crkve. Rezultirao je raskolom na Rimokatoličku Crkvu i protestantske crkvene zajednice. Među najutjecajnije reformatore spada Martin Luther koji je 21. listopada 1517. iznio svojih 95 teza o tzv. indulgencijama - oprostu grijeha i o ustrojstvu ondašnje Katoličke Crkve s kojom se poslije razišao. Taj dan protestanti diljem svijeta obilježavaju kao Dan reformacije. U Hrvatskoj su poznati sljedbenici reformatorskih ideja Antun Dalmatin, Matija Vlačić Ilirik i Stjepan Konzul. Među povijesne protestantske crkve koje djeluju u Hrvatskoj posebno mjesto ima Evangeličko-luteranska crkva.
U povodu 150. obljetnice postojanja Evangeličko-slovačke crkve u Iloku 26. listopada na Drugom programu prenosimo svečano bogoslužje. Uz domaćina župnika Dušana Sajaka i brojne svećenike iz Hrvatske, Vojvodine i Slovačke, bogoslužje predvode generalni vikar Branko Berić i biskup Evangeličke crkve iz Vojvodine Samuel Vrbovsky koji će tom prilikom uputiti prigodnu poruku.

Komentatorice: Petra Pajdaković Šebek, Svetlana Vojnić Feldi

Producent: Draško Vrgoč
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.