Ocjena korisnika: 7/10

SEZONA: 2

EPIZODA: 1

SADRžAJ

Godine 1933. Britanija je na udaru ubojice poznatog samo kao A.B.C. Napada metodički i na poprištu svakog ubojstva ostavlja primjerak željezničkog vodiča ABC. Dok Hercule Poirot nastoji provoditi istragu, na svakom koraku nailazi na prepreke. Postavlja mu ih policija koja mu više ne vjeruje, javnost koja ga više ne obožava i neprijatelj odlučan nadmudriti ga. U odmjeravanju snaga s njegovim najlukavijim neprijateljem, sve će u vezi s Herculeom biti dovedeno u pitanje: njegov autoritet, njegova dosljednost, njegova prošlost i njegov identitet.
ABC Murders jedna je od najsmjelijih priča Agathe Christie, u kojoj spisateljica stravu pred serijskim ubojicom uvodi davno prije navedenog slučaja kriminalističke fantastike. Uz naslove kao što su Ubojstvo u Orijent ekspresu i Smrt na Nilu, ovo je jedan od crème de la crème romana o Poirotu.
Već je ekraniziran 1965. godine kao The Alphabet Murders s Tonyjem Randallom u ulozi Poirota, te za epizodu ITV-ovog Poirota Agathe Christie's s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi. Poslužio je i kao nadahnuće za razne produkcije na stranim jezicima.
---
1933. Hercule Poirot, stariji i više sijed, prima pisma u kojima mu se prijeti ubojstvom. Pošiljatelj se potpisuje samo kao A.B.C. Hercule odnese pisma na policiju, no otkrije da su svi njegovi stari prijatelji otišli. Uskoro se dogodi ubojstvo i da bi uopće bilo ikakve nade da će ubojica biti uhvaćen, nekoć veliki detektiv morat će uzeti stvar u svoje ruke.
O likovima
Hercule Poirot: Svjetski poznati belgijski privatni detektiv koji je postao stranac u Britaniji 1930-ih. Iako su njegove male sive stanice dodatno posivjele, a popularnost mu je u padu, njegova inteligencija, odlučnost i dovitljivost ostaju bez premca.
Alexander Bonaparte Cust: Povučeni osamljenik koji boravi u pansionu Marbury, gdje ima bazu za netom pokrenuti posao prodaje ženskih čarapa. Na sve načine nastoji ublažiti svoju bol i patnju. Ne odaje ništa, ali svakako ima neke loše navike.
Inspektor Crome: Pridošlica Scotland Yardu. Mlad, ambiciozan i nagao, ali nesumnjivo zaslužuje biti na mjestu na koje je postavljen, ma što o njemu mislili neki stariji policajci. Ne trpi da mu se detektivi iz prošlosti miješaju u slučajeve.
Yelland: Policajac koji radi za Scotland Yard i Cromeova desna ruka. Autoritativan glas koji čvrsto dijeli uvjerenja inspektora Cromea.
Japp: Bivši prisilno umirovljen policajac kojega mnogi kolege poštuju, Herculeov dragi prijatelj. Sad većinu vremena provodi na svojem imanju.
Franklin Clarke: Brižan je i pristao, posjeduje srdačan osmijeh. Brat Sir Carmichaela Clarkea i pouzdanik lady Hermione Clarke koji uživa njezino puno povjerenje.
Lady Hermione Clarke: Velika obožavateljica Poirota i njegovih starih prijama s misterioznim ubojstvima. Bolesna, vezana za krevet i ljubomorna, radije se prisjeća vremena kada su svi bili mladi i lijepi. Ona je supruga Sir Carmichaela Clarkea.
Thora Gray: zapanjujuće lijepa, staložena i skromna. Posvojena je i prihvaćena u obitelji Clarke kao punopravna članica. Zbližila se sa Sir Carmichaelom Clarkeom, što nije izmaknulo pozornosti ostalih ukućana.
Capstick: Godinama duboko odana Carmichaelova služavka. Nepovjerljiva prema Thori Gray i njezinim namjerama u odnosu na Sir Carmichaela Clarkea.
Betty Barnard: Vrckava i koketna djevojka s Bexhilla koja od muškaraca dobiva sve što zaželi. Iza njezina toplog osmijeha počiva hladno srce i oštar jezik koji se međusobno podudaraju.
Megan Barnard: Zatečena u obitelji u kojoj se ne osjeća uklopljeno i koju je zamrzila. Uljudna i inteligentna, ali njezin manjak samopoštovanja donosi joj propast, uvijek završi na milost i nemilost svoje sestre Betty ili bivšeg dečka Donalda.
Donald Fraser: Bivši dečko Megan Barnard i zaručnik njezine sestre Betty. Šarmantan je, samoživ, a majka Betty i Megan ga obožava.
Lily Marbury: Nevoljena kći Rose Marbury koja živi s majkom u pansionu Marbury. Dobro poznaje određene goste koji su spremni platiti zahvaljujući njezinoj majci. Ima dobro srce koje bi neki mogli pobrkati s lakovjernošću.
Rose Marbury: Vlasnica pansiona Marbury koja nema milosti, pogotovo prema svojim gostima. Njezina kći Lily često se nađe na udaru Roseinih pijanih ispada.

Fotografije

Agatha Christie: Ubojstva po abecediAgatha Christie: Ubojstva po abecediAgatha Christie: Ubojstva po abecedi

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Plava krv (2010)

    image
    Serija prati život obitelji Reagen, čija je glava obitelji Frank Reagan (Tom Selleck), policijski načelnik. Njegova kći Erin (Bridget Moynahan) je pomoćnik...
  • Mjesto zločina (1970)

    image
    A German language television series that has been running continuously since 1970, which makes it the longest-running German TV drama. Every episode features...
  • CSI (2000)

    image
    U gradu kocke i zabave, koji živi danonoćno, kriminal nikada ne spava. Las Vegas je grad instant-uspjeha, prepun igara na sreću za one naivne i sretne, krcat...
  • Hercule Poirot (1989)

    image
    Zbirka priča proslavljene spisateljice Agathe Christie o jednako tako svjetski poznatom fiktivnom detektivu Herculeu Poirotu oživjela je u seriji...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.