poster

Romano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal Brandl

Romano Bolković - 1 na 1 (2016)

talk-show | Hrvatska

SADRžAJ

Naida-Michal Brandl, povjesničarka i judaistica, profesorica je na Katedri za judaistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Diplomirala povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1999. godine s diplomskim radom Sefardska dijaspora na Mediteranu u XVI. stoljeću. Od 1999. do odlaska na magistarski studij radi kao stručni suradnik u Vladi Republike Hrvatske, Uredu za suradnju s međunarodnim institucijama u Republici Hrvatskoj. Godine 2001. odlazi na magistarski studij iz židovske povijesti na Jewish Theological Seminary of America u New Yorku u trajanju od pet semestara, koja se, u to vrijeme, nalazi među deset najboljih poslijediplomskih škola za židovske studije. Godine 2004. u sklopu magistarskog studija na jednogodišnjem studiju u Konzervativnoj ješivi u Jeruzalemu sudjeluje u radu na projektu Sefardski Židovi i šoa za područje Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Bugarske i Grčke, pod pokroviteljstvom Sephardic Educational Centre u Jeruzalemu. Pomogla je pri osnivanju Katedre za judaistiku i jedan je od glavnih autora njezinog programa te predavač na više predmeta. Njezin znanstveni rad obuhvaća istraživanja povijesti Židova u Hrvatskoj između dva svjetska rata, poslijeratnu povijest Židova Hrvatske, razvoj cionizma, etc. U suradnji s Yad Vashemom osnovala je online tečaj posvećen učenju o Holokaustu, a ujedno je certificirani edukator o šoi. Suradnica je World Jewish Restitution Organization (WJRO) na projektu restitucije imovine Židova u Hrvatskoj, hrvatske delegacije Academic Working Group in the International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), World Association of Jewish Studies, te European Association of Jewish Studies.
Budući da se u Stockholmu od 20. do 23. lipnja 2022. godine održavalo plenarno zasjedanje Međunarodnoga saveza za sjećanje na Holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA), s profesoricom Naidom-Michal Brandl razgovaramo o tome što je to IHRA, o plenarnon zasjedanje Međunarodnoga saveza za sjećanje na Holokaust u Stockholmu prošloga tjedna, o hrvatskom predsjedavanju IHRA-om 2023., o tome koji su to projekti razvoja obrazovanja, istraživanja i očuvanja sjećanja na Holokaust, pomlađivanju IHRA-e mladim ekspertima, Goldsteinovoj optužbi za revizionizam, o problemu restitucije židovske imovine, o pisanju knjige o Zagrebu kao studiji slučaja: mapiranje židovske zajednice u gradu i njene imovine, o kompliciranoj proceduri dobivanja državljanstva, o situaciji židovske zajednice u Hrvatskoj i poticanje židovskog života, o knjizi o Židovima u Hrvatskoj od 1944./5. do 1952., o istraživanju preživljavanje Holokausta u Zagrebu za vrijeme NDH, proslavi deset godina judaistike zagrebačkog Sveučilišta, te o antisemitizmu u Hrvatskoj danas.

Fotografije

Romano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal BrandlRomano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal BrandlRomano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal BrandlRomano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal BrandlRomano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal BrandlRomano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal BrandlRomano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal BrandlRomano Bolković - 1 na 1: Naida-Michal Brandl

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Catch Up

    image
    In Catch Up you can watch informal conversations with some of the best action sports athletes.
  • Posle ručka

    image
    Informativni program Happy TV-a.
  • Da pređemo na ti

    image
  • Bujica

    image
    Bujica je televizijska emisija koja se emitira tri puta tjedno: ponedjeljkom, srijedom i petkom. Autor, urednik i voditelj emisije je Velimir Bujanec.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.