poster

Romanipen

Romanipen

informativni | Srbija

SADRžAJ

Romanipen je romska reč koja se prevodi kao "romstvo" a označava sveobuhvatnu filozofiju života Roma.
Narod koji ima svoju indijsku predistoriju, kao i hiljadugodišnju dokumentovanu istoriju obeleženu egzodusom, borbom za opstanak, stradanjima posebno u kriznim razdobljima svetske istorije, uspeo je ne samo da preživi nego i da ostavi svetu značajnu kulturnu baštinu o kojoj se još uvek malo zna i govori.
Rubrika za manjine pokreće ovaj program kao prvi produkcijski poduhvat RTS-a koji govori o životu i kulturi Roma i koji kreiraju novinari koji i sami pripadaju romskom etnosu.
Krećemo sa emisijom o popisu koji je višestruko važan za romski narod. Očekuje se da rezultati popisa preciznije odgovore na pitanje koliko Roma živi u Srbiji, kakva je njihova obrazovna, imovinska i starosna struktura, na osnovu čega se planiraju sve državne mere u cilju popravljanja društvenog statusa ove etničke manjine.
Romanipen si o romano lav savo semnarel soro filozofija e dživdimaski e Romenđi. O them savo si les piri anglalistorija, sar vi piri miljaberšeski dokumentuimi istorija, semnardi e egzodusea, samudarimasa, e jašinasa po sako paso, maj but kana sesa krize maškar o them, na feri ka ačilo džuvdo, či mukhla palal peste o vastno kulturako barvalipe e lumiake, sostar ni džanel pe thaj ni vakarel pe but.
I rubrika vaš e minoritetura miškosarel akava programo sar jekhto produkciako zumavipe e RTS-osko savo vakarel kotar o trajo thaj i kultura e Romenđi thaj savo kreirin e žurnalistura Roma.
An jekhti amari emisija džas maj anglal te vakaras kotar o cenzuso/lekhavipe e themesko savo kotorvales si importantno e Romenđe.

Fotografije

RomanipenRomanipenRomanipenRomanipenRomanipenRomanipenRomanipenRomanipen

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.