EPIZODA: 4

SADRžAJ

Poznata dela likovne umetnosti i arhitekture i tajne njihovog stvaranja. Dokumentarna serija iz pet delova vodi nas kroz slojevitu evropsku kulturnu baštinu. Inscenirani metafizički prostori, metafore božanske svetlosti, Šagalovi vitraži, vrtovi moći, utopije totalne umetnosti, nezasite ambicije kraljeva, otkriveni smisao u delima prvih ljudi.
U četvrtoj epizodi blistaju Katedrala u Ahenu, na granici Nemačke, Belgije i Holandije i Kapela Palatina, na Siciliji, u Palermu. Dva veličanstvena spomenika na kojima se spoj moći i religije vidi na svakom detalju arhitekture. Vladari, Karlo Veliki u devetom i Ruđer Drugi u dvanaestom veku, udaljeni prostorno dve hiljade kilometara i vremenski tri veka, birali su najbolje materijale i najkompleksnije tehnike gradnje da bi nadmašili sve ostale i da bi se predstavili kao državnici od Boga dati.

Slike

Umetničke pričeUmetničke priče

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Lovac protiv plena (2019)

    image
    Ovo je kompilacijski serijal koji istražuje napade životinja na ljude koristeći forenzičke tehnike.
  • Projekti Adama Sevidža (2019)

    image
    Host Adam Savage collaborates with notable experts to build some of the most ambitious projects in his career.
  • Dinastije (2018)

    image
    Uđite u svijet dinastijskih borbi za moć i obiteljskih izdaja, koji je dramatičniji nego u bilo kojem romanu. Serija snimana više od četiri godine na...
  • U dobroj kondiciji

    image
    How can we lead a healthy life? What does our minds and bodies good? What kind of exercise can make – or keep – us fit? Find out more on In Good Shape, the health...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.