SEZONA: 1

EPIZODA: 3 - Hades

SADRžAJ

Had je bio gospodar mrtvih u staroj Grčkoj. Živi su ga se toliko plašili da mu ni ime nisu izgovarali. Nisu ga slikali, posvećenih hramova njemu nema. Ipak, toj sudbini niko nije umakao. S prokletstvima, senima umrlih i tajnim kultovima, smrt je bila zastrašujuća realnost starog sveta.
Mit o Hadu nam otkriva kako su u staroj Heladi gledali na smrt, ali i na život. Mit o Persefoni i Demetri, o smeni godišnjih doba na zemlji, takođe je neodvojiv deo mita o Hadu. O nadama, o strahovima, razmišljanju drevnih Helena, o njihovom poimanju smrti, ali i o uticaju koji je ovaj mit i njegov doživljaj onostranog imao kasnije na hrišćanstvo, na iskustvo raja i pakla.
I Isus, posle svoje smrti, silazi u podzemni svet i suočava se sa bogom Hadom, pobeđuje ga, otvara vrata i sve ljude pušta da iz hada pređu u raj. Poruka je jasna: odrecite se Hada, prihvatite novog spasitelja. U Knjizi otkrovenja opisani su Hadovi poslednji dani, predskazan je i kraj vremena: Isus nadrasta i Hada i smrt i daruje život večni.

Slike

Borba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogovaBorba bogova

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • The Story of China (2016)

    image
    Michael Wood embarks on a great historical adventure, exploring the stories, people and landscapes that have helped create China's distinctive character and...
  • Istorija Niša

    image
  • High Score (2020)

    image
    Traces the history of classic video games, featuring insights from the innovators who brought these worlds and characters to life.
  • Šezdesete (2014)

    image
    Svako desetljeće u američkoj povijesti iznova je odredilo tu zemlju i ostavilo svoj trag. No malo je desetljeća imalo toliki učinak kao šezdesete. Događaji u tih...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.