SEZONA: 1

EPIZODA: 5

SADRžAJ

O hrvatskom povjesničaru, u svijetu poznatom albanologu, Milanu pl. Šufflayu, žrtvi političkog atentata u vrijeme diktature jugoslavenskog kralja Aleksandra 1931., još uvijek nedostaje cjelovitih analiza. Zadnjih godina održan je znanstveni skup o Šufflayu, objavljeni su njegovi politički spisi, eseji i članci, roman "Na Pacifiku godine 2255.", a Darko Sagrak napisao je njegov životopis pod naslovom "Milan pl. Šufflay, hrvatski aristokrat duha", no ipak, sve je to još nedovoljno, što će pokazati i naš dokumentarni zapis. D. Sagrak govori o svojim istraživanjima o obitelji, o Šufflayu kao sveučilišnom predavaču; akademik Dubravko Jelčić smatra ga vizionarom i analizira književni opus i spisateljsku vještinu u povijesnim i političkim spisima; dr. sc. Bosiljka Janjatović prikazuje povijesne okolnosti u kojima se dogodio zločin, a prof. dr. Aleksandar Stipčević o tome što je Šufflay napisao o Albaniji i Albancima i što je ustvari potaknulo jugoslavenske dvorske krugove na njegovu fizičku likvidaciju.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Frozen Planet: The Making Of (2012)

    image
    A behind-the-scenes special which follows the Frozen Planet film crews braving the elements.
  • Consomag (1995)

    image
  • Ostavi sve i čitaj

    image
    Emisija "Ostavi sve i čitaj" nas kroz svaku epizodu upoznaje sa mladim i rastućim nadama književnosti, izdavačima i ljudima, sa područja bivše Jugoslavije, koji...
  • Medicus

    image
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.