poster

Simpsonovi

The Simpsons (2015)

animirani | SAD

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u zemlji

SEZONA: 27

EPIZODA: 6

SADRžAJ

Simpsoni su najduža animirana serija emitovana u prime timeu u istoriji američkih televizija i najduža takva humoristička serija, pa su postali kulturna institucija. U maju 2007. proslavili su do tada nezabeležen broj od 400 epizoda. U julu 2007. počeo se prikazivati dugo očekivani celovečernji film i doživeo ogroman komercijalni uspeh. Serija ima ekstremno verne i posvećene obožavaoce širom sveta. Pisana je inteligentno, humor joj je subverzivan i oduševljava svojim duhom. Simpsoni ismevaju sami sebe i sve oko sebe. Seriju vole i kritičari, a dobila je i mnoga priznanja, kao što je nagrada Peabody, 22 nagrade Emmy, 21 nagrada Annie, četiri nagrade Genesis, osam nagrada International Monitor i šest nagrada Environmental Media. Ginisova knjiga rekorda ima je upisanu kao najdužu animiranu TV seriju u prime time terminu, te TV seriju s najviše gostujućih zvezda. Homer Simpson prepoznat je kao pop ikona, a njegov uzvik nezadovoljstva "D'oh!" ušao je kao zvanična reč u rečnik Oxford English Dictionary. Simpsoni imaju i zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih. Serija je rušila rekorde i u maloprodaji, kao najbolje prodavan TV proizvod u DVD formatu u istoriji.

Simpsoni žive u gradiću Springfildu. Homer je inspektor za bezbednost u tamošnjoj nuklearnoj elektrani. Mardž pokušava održati mir u porodici. Bart je nestašan desetogodišnjak. Osmogodišnja Liza je inteligentni vegetarijanac koji svira saksofon, a dete Megi emocije izražava pomoću cucle. Gledaoci su takođe zavoleli bogat i ponekad osobenjački svet ostalih stanovnika Springfilda. Nekoliko je glumaca dalo glasove Simpsonima i drugim stanovnicima Springfilda: Homeru, Krastiju, Djedici, Barni, gradonačelniku Kvimbiju i podvorniku Viliju (Dan Kastelaneta); Mardž, Peti i Selmi (Džuli Kavner); Bartu, Nelsonu i Ralfu Vigamu (Nensi Kartvrajt); Lizi (Yardli Smit); Mou, Apuu, šefu policije Vigamu, profesoru Frinku, skupljaču stripova i dr. Niku Rivieri (Henk Azaria); te g. Bernsu, Smitersu, Nedu Flandersu, predstojniku škole Skineru, velečasnom Lavdžoju i Kentu Brokmanu (Hari Širer).

HOMER SIMPSON
Homer je brižan muž koji svojoj ženi ostavlja malo prostora za prigovaranje. Međutim, u razgovoru s bračnim savetnikom Mardž je jednom priznala da Homer "zaboravlja rođendane, godišnjice i praznike (verske i državne), žvaće otvorenih usta, posećuje otrcani bar gde zalaze propalice i polusvet, ispuhuje nos u peškir i vraća ga na mesto, te se češe ključevima". Uprkos tim malim slabostima Homer voli svoju porodicu i sve će učiniti da to dokaže - čak i kad to podrazumeva da ispadne bedast. Homer radi u nuklearnoj elektrani u Springfildu kao inspektor za bezbednost. Posao je dobio pošto je u trećem pokušaju položio posebni tečaj. Jednom, za vreme štrajka, Homerove kritične dužnosti obavljala je cigla položena na polugu. U oktobru 1990. proglašen je Rukovateljem toksičnog otpada meseca nuklearne elektrane Springfield.
Najdraža knjiga mu je pamflet "Odlučili ste krasti kablovsku televiziju", a to je ujedno i poslednja knjiga, odnosno pamflet, koji je pročitao. Kad ne čita, Homer voli piti pivo, kod kuće ili u baru. Najdraža mesta su mu Moeova gostionica, Roštilj kod Masnog Džoa, bar Na eks i Leteći Holanđanin. Ovog zadnjeg Homer je gotovo upropastio prilikom akcije "Pojedi koliko možeš". Otada u baru visi njegova slika, a poznat je kao "Greška prirode - čovek bez dna".
Ponekad, frustriran činjenicom da je debeo i ćelav, Homer se seća mladosti u kojoj je bio debeo, ali bujne kose. Šta god se s njim dešavalo, dve su stvari postojane: njegova bezbrižna narav i ljubav prema Mardž i deci.

MARGE SIMPSON
Lepak koji porodicu (jedva) drži na okupu iz nedelje u nedelju. Razumno povlačeći crtu ispred frivolnih izdataka kao što su električno otvaranje vrata od garaže i obnova dečje garderobe, ona uspeva rastegnuti Homerovu skromnu platu tako da pokrije ogromne životne troškove porodice u novom milenijumu, na primer Homerovo pivo i krofne, te put u Indiju na susret s novim vlasnikom lanca prodavnica Kwik-E Mart.
Mardž nije žena koja bi samo pekla kolače i podržavala muža. Znala je ona biti s obiju strana zakona, ne samo kad je služila u springfieldskoj policiji, nego i kad je bežala pred samim šefom policije Vigamom zajedno sa slobodoumnom komšinicom Rut Pauers s kojom se bila zaputila na brzopotezno "širenje svesti". Takođe, bila je zvezda u mjuziklu "O, tramvaj!", muzičkoj adaptaciji drame "Tramvaj zvan čežnja". Radila je i u nuklearnoj elektrani uz svog muža. Pre nego što je napustila taj posao, hrabro je optužila vlasnika elektrane Montgomerija Bernsa za seksualno zlostavljanje. Nažalost, njen advokat Lionel Hutz odustaje od slučaja kad shvati da Bernsovi advokati nose odela kod kojih pantalone odgovaraju sakou.
Jedina je Mardžina ekstravagancija plava kosa koju češlja dvaput na dan. Frizura joj je jako spretna za porodicu, jer je vide izdaleka ako su u zabavnom parku ili zoološkom vrtu.

BART SIMPSON
Barta u celoj porodici najmanje razumeju. Stalno je frustriran ljudima uskih pogleda u Springfildu, koji ga ocenjuju tek po njegovim mislima i delima. U srcu, on je dobar dečko s nekoliko loših ideja, dve stvarno loše i jednom ili dve koje još razmatra okružni tužilac u Springfildu. U osnovi, Bart se ne razlikuje od bilo kog drugog učenika četvrtog razreda. Voli skateboard, žvaku, voli piti squishee iz Kwik-E Marta i vlastoručno privesti pravdi ubilački raspoložene glumce sporednih uloga na TV-u, i to dvaput.
Odgovorni ljudi smatraju ga neuspešnim detetom, ali Bart ima akademsku titulu iz vožnje skateboardom, a ocene mu prave lupinge od jedinice do minus dva i nazad. Kad situacija stisne, genijalno je snalažljiv - pod uslovom da se genije ne treba primeniti ni na šta vezano uz školu. Jednom je čak naučio delove Talmuda napamet kako bi nekako spojio svog idola Klauna Krastija s njegovim ocem, rabinom Krustofskijem.
Najbolji uvid u njegov karakter daju reči koje je Bart prve izgovorio kao beba: "Ay, carumba!" -- jednako istinite danas kao i kad ih je prvi put izgovorio.

LISA SIMPSON
Nasledila je nešto od obaju roditelja: od Mardž zdrav razum, marljivost i saosećanje prema drugima. Od Homera prezime. Lizina neverovatna inteligencija i karakter stavljaju je u jedinstven položaj u porodici Simpson, a i u celom Springfildu.
Na svakom roditeljskom sastanku u osnovnoj školi u Springfildu Homer i Mardž tuku se da bi razgovarali s Lizinim učiteljima, a ne s Bartovim jer

Slike

SimpsonoviSimpsonoviSimpsonoviSimpsonoviSimpsonoviSimpsonoviSimpsonoviSimpsonoviSimpsonoviSimpsonoviSimpsonoviSimpsons 03SimpsonoviSimpsonoviSimpsonovi

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Kako sam upoznao vašu majku (2005)

    image
    Bez nekog posebnog povoda ostarjeli Ted Mozbi (Džoš Radnor) jednog je dana posadio ćerku i sina kako bi im potanko ispričao niz događaja koji su prethodili...
  • Prijatelji (1994)

    image
    Upoznajte šestoro bliskih prijatelja koji žive u Njujorku i suočavaju se sa svim nesigurnostima i apsurdima zrelog doba. Ova britka, sofisticirana serija pruža...
  • Dva i po muškarca (2003)

    image
    Čarli (Čarli Šin) i Alan Harper (Džon Krajer) su dva brata koji se, uprkos tome što su potpune suprotnosti, ipak na kraju dobro slažu. Malo je toga što im je...
  • Šou Patrika Zvezde (2021)

    image
    Still living at home with his eccentric family, Patrick hosts a show based around his ever-changing whims.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.