poster

Veliki svjetionici Irske: Svjedoci prošlosti

Great Lighthouses of Ireland (2018)

dokumentarni | Irska
Režiser: Frank Delaney

Ocena korisnika: 3/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 3 - Witnesses to History

SADRžAJ

U ovoj epizodi otkrivamo iznenađujuće uloge koje su svjetioničari odigrali u dvama svjetskim ratovima. Dok je na irskim obalama bjesnio Prvi svjetski rat, svjetioničari su služili kao neslužbeni obalni stražari, koji su detaljno bilježili svoja zapažanja. Od uočavanja njemačkih podmornica preko svjedočenja torpediranju brodova i međusobnim napadima, pa sve do spašavanja brodolomaca, svjetioničari su bili svjedoci iz prve ruke. Jedan je irski svjetioničar odigrao važnu ulogu u ishodu Drugog svjetskog rata. Putujemo u zaljev Blacksod u grofoviji Mayo, gdje je svjetioničar Ted Sweeney 1944. očitao vremensku prognozu koja je odredila tijek savezničke invazije na Dan D. Zahvaljujući njegovoj prognozi, general Eisenhower odgodio je iskrcavanje na Normandiju za 24 sata, što se pokazalo ključnim za njihov uspjeh. Jedan od najopasnijih poslova na moru obavlja posada brodova-svjetionika. Stalno usidreni na izloženim lokacijama, oni ne mogu pobjeći od burnog mora. Brod-svjetionik uz greben Daunt uragan je pogodio 1936. Spasilački brod Mary Stanford iz Ballycottona krenuo je u strašnu operaciju spašavanja koja je trajala 49 sati. John Gore-Grimes bivši je upravitelj odjela za svjetionike. Za vrijeme koje je proveo u službi snimao je godišnju inspekciju svjetionika. Dramatičan trenutak u povijesti svjetionika dogodio se uvođenjem helikoptera. Putovanje na svjetionike i na kopno prestalo je biti opasno, a svjetioničari su se mogli vratiti kući bez rizika da će ih u tome spriječiti nevrijeme. Helikopter je iz temelja promijenio njihov život.

Slike

Veliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici IrskeVeliki svjetionici Irske

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.