SEZONA: 1

EPIZODA: 4

SADRžAJ

Na obalama Agarve daleko od masovnog turizma nailazimo na tajanstveni Portugal. Prava oceanska zemlja bdije nad svojom poviješću i svojim mitovima pokazujući istodobno izražen europski identitet i žarku želju za očuvanjem svoje jedinstvenosti.
U Lisabonu na zavoju neke uličice, na kući zagasitih boja, u maurskoj palači ili u četiristo godina starom samostanu pločice azulejos pričaju u malim obojenim sličicama priču o Portugalu.
Daleko od portugalskih obala najzapadnije europsko otočje sastoji se od skupina vulkanskih otočića. Nižu se krajolici jedni drugačiji od drugih, gejziri, krateri, jezera zagasitih boja, bazeni i slapovi. Sao Miguel i njegove sestre zaslužuju da se ondje zaustavimo.
U Coimbri, najstarijem sveučilištu u zemlji, nalazi se pravi grad u gradu. Na prestižnim fakultetima posjetitelje susreću studenti s crnim kapama. Osim botaničkog vrta, suda i kapelice biser je i knjižnica Joanina.
Uvrštena u Unescovu svjetsku kulturnu baštinu, dolina Douro otkriva nepoznat Portugal gdje tlo i tradicija oblikuju krajolike. Na brodu za krstarenje prepušteni branama i ploveći uzvodno otkrivamo brežuljčiće zasađene vinovom lozom i maslinama te sela pobijeljela od vapnenca.
Palača Regaleira razlikuje se od svih ostalih. U njoj se miješaju raskoš manuelinske arhitekture s klasičnim europskim linijama usred vrta zasađenog egzotičnim vrstama. Kazališna inscenacija, labirintska struktura uz tajanstvene inicijacijske bunare koji intrigiraju povjesničare.

Slike

Blaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: PortugalBlaga Europe: Portugal

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.