SADRžAJ

Španjolski kralj Filip II. 1550-ih angažirao je venecijanskog slikara Tiziana da naslika seriju od šest slika. Dobio je potpuno odriješene ruke da izabere motiv za ono što će nazvati svojom "poezijom". Tih Tizianovih šest slika smatramo najboljom serijom slika u povijesti umjetnosti. No ova renesansna remek-djela nastala kao dio zbirke iznimno pobožnog i inkvizicijom opsjednutog katoličkog kralja zapravo nisu pitomi relikvijari, već u suštini iznenađujuće erotske slike koje iz prolazne moći požude stvaraju monumentalnu ljepotu. A njihove teme: ljubav, smrt, strast, nasilje, silovanje i ljubomora i danas prenose iznimno moćnu poruku. U ovim radovima ogleda se i Tizian sâm, njegov emocionalni život prožima njegove slike. Daleko od toga da to čini s lakoćom; civiliziran ton njegovih umjetničkih djela doima se teško postignutim - potezi njegova kista prepuni su nasilja i bijesa. Naglašena erotika nije nešto što su iz njega izvukli mecene, već je to nešto u njemu što mu slikarstvo dopušta da projicira i ujedno kontrolira te u tome uživa.
Ove nam slike daju dubok uvid u Tiziana kao čovjeka, u njegove rivale i ambicije. Početkom 2020. Tizianove slike iz serije "Poezija" prvi put u više stoljeća ponovno su na jednome mjestu - u londonskoj Nacionalnoj galeriji.
Film - raščlanjujući priče o šest slika, činjenice o tehnikama, slikama, inspiraciji i motivima - istražuje razne aspekte Tizianova života, života njegovih suparnika, njegova umjetnička djela, tržište umjetnina u tadašnjoj Veneciji, kao i Ovidijeve "Metamorfoze".
Doznat ćemo kako je Tizian živio možda 90 godina u najprofinjenijem gradu na svijetu, a postao je slavan u svojim dvadesetim. Otkrit ćemo zašto ga zovu princem među slikarima. Istražit ćemo zašto su njegova djela uvijek moderna; danas, kao i za njegova života te zašto je Tizian više nego itko drugi oblikovao naše poimanje slikarstva - što je ono i što se njime sve može napraviti i postići.

Slike

Tizian - iza zatvorenih vrataTizian - iza zatvorenih vrata

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.