SADRžAJ

Dnevni i noćni leptiri. Ljupki i lijepi, lepršaju i lebde proljetnim i ljetnim nebom. Njihove nježne koreografije u blistavim bojama među najčudesnijima su u životinjskom carstvu. Ali ljepota nije sve što posjeduju. Lećama snažnih mikroskopa znanstvenici otkrivaju riznice znanja i neočekivane tajne čijom bi prilagodbom i primjenom naš svijet mogao postati bolji i održiviji. Ovaj je film putovanje u leptirske nanodimenzije, od visokotehnoloških laboratorija diljem svijeta do najdubljih šumskih predjela i polja lavande, ususret nevjerojatnim vrstama leptira. Poput kultnog morfa: proučavanjem njegovih modrih krila kojima se prelijevaju dugine boje otkriva se način za stvaranje strukturne boje. Njegova nanostruktura navela je istraživače na ideju mogućnosti kontrole svjetla. Chunlei Guo, koji neprestano nastoji reproducirati građu leptira, načinio je materijal koji može upijati sve boje spektra. Tim otkrićem mogao bi unijeti revoluciju u područje obnovljive energije. Nadalje, proučava nevjerojatna hidrofobna svojstva krila kako bi izradio nepotopivi metal. Lako je zamisliti koliko bi takvo što bilo korisno za izgradnju plutajućih gradova nastavi li razina oceana rasti. Od krila do antena, modri morfo, marljivi dudov svilac, čudesna prozirna greta oto, otporni Heliconius, zagonetni monarh i nježni bijeli repičin bijelac nadahnjuju znanstvenike na otkrića u mnogim područjima, kao što su energetska učinkovitost, medicina i kirurgija ili čak na detekciju otrova za spas života od terorističkih kemijskih i plinskih napada. Istraživači, biolozi i genetičari demonstriraju nam svoje uzbudljive pokuse dok znanstvenici - poput Sergea Berthiera, fizičara i stručnjaka za biomimikriju, i Jessice Ware, entomologinje u Američkom prirodoslovnom muzeju - objašnjavaju neka od nevjerojatnih svojstava i sposobnosti leptira. Dnevni i noćni leptiri daju nam poduku o tome što je sve moguće u najmanjim dimenzijama, ali nas i upozoravaju na to što je na kocki ako ne uspijemo zaštititi to prirodno okruženje beskrajnih mogućnosti.

Slike

Tragom leptiraTragom leptiraTragom leptiraTragom leptiraTragom leptiraTragom leptiraTragom leptiraTragom leptiraTragom leptira

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.