poster

Početak gladi

Le début de la faim (2008)

dokumentarni | Francuska
Režiser: Patrice Barrat

SADRžAJ

Od početka 2008. godine do danas ovaj dokumentarac obilazi mjesta na Zemlji pogođena prehrambenom krizom te mjesta gdje svjetski vođe moraju raspravljati o krizi. Redatelj Patrice Barrat postavlja si pitanje: "Je li ova kriza prolazna? Hoćemo li znati naći rješenje za nju?"
860 milijuna gladnih, žrtve subvencija u Kamerunu, Senegalu, ovisnosti na Haitima, špekulacija na Tajlandu.
Postoji golem nesrazmjer politike koja se promiče posljednjih 30 godina, čija je jedina krilatica bila "zakon tržišta", i stvarnosti. Dokaz nam nudi Ibrahim Diop, senegalski seljanin, kojega pratimo od 2005. godine. Ili sve veći bijes pokreta Via Campesina već više od deset godina. Ali tu je i nova "nemoć" svjetskih državnika. Uza sve ostale krize - klimatsku, energetsku i financijsku - prehrambena kriza pokazuje da neki odgovori ili predviđanja zabrinjavaju. Da bi se postigla pravedna raspodjela hrane na svjetskoj razini, možda bi trebalo početi preispitivati dojučerašnje nepravedne "kolonijalne" prakse, a ne izmišljati i uvoditi druge. No najvažnije je da vlade budu sposobne potražiti odgovore na krizu u njezinoj cjelini. Je li to baš tako?

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.