SADRžAJ

"Smjestite se, budite mirni u krajoliku i naučite gledati. Ako na prvi pogled nema ničega zanimljivoga i očitoga, zađite dublje, ispod površine."
Slikar, fotograf i autor eksperimentalnih filmova Jan Jedlička izgubio je krajolik svoje mladosti. Politička situacija nakon 1968. prisilila ga je da emigrira iz Čehoslovačke. Nastanio se u Švicarskoj. Gotovo deset godina tražio je novu inspiraciju kad se iznenada, na putovanju tijekom praznika, zaljubio u ravni krajolik regije Maremma u Toskani. Ondje je našao svoj novi dom i kao umjetnik počeo je od nule.
Karakteristika Jedličkinih djela je zemljanost. Skuplja šarene kamenčiće i grumenje kako bi proizveo vlastite pigmente koje rabi za svoje slike. Tako prikazani krajolik postaje dio slike zahvaljujući pigmentima koje je ondje prikupio. U današnjem obilju neograničenih digitalnih mogućnosti, on se okreće najarhaičnijim metodama da bi prikazao svijet. Dokumentarni film prati Jedličku dok radi i zaranja u prošlost kako bi nam pomogao da shvatimo njegovu umjetničku karijeru. Film pokušava prikazati kako je ponovno otkrio svoj krajolik - ovaj put onaj unutarnji.

Glumci
Scenarista:
TRAJANJE: 67 min

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.