poster

Dominikanska Republika - turističko ludilo

Die Dominikanische Republik: Lebensfreude und Lockenwickler (2020)

dokumentarni | Njemačka
Redatelj: Marco Berger

SADRžAJ

Dominikanska Republika nalazi se između Kube i Portorika, na dijelu otoka Hispaniole, čiji zapadni dio zauzima Haiti. Nešto više od deset godina Dominikanska Republika glavno je turističko odredište na Karibima. Svake godine više od pet milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta dolazi se kupati u njezinim kristalno čistim vodama. To je rekord za tu malu državu od 11 milijuna stanovnika, poznatu po ugodnom životu, plažama okruženim kokosovim palmama i tropskoj klimi. Čini se da će taj uspjeh potrajati jer turistički radnici idućih godina očekuju čak sedam do deset milijuna posjetitelja! U mondenom kupalištu Punta Cani niže se čak 70 turističkih kompleksa duž 35 kilometara obale. Izleti brodovima i gledanje dupina, alkohol u neograničenim količinama, vožnje četverokotačem, jahanje, izlasci u diskoteke... Hoteli ne prežu ni pred čime kako bi privukli goste, a ponude su cjenovno prilagođene svima. Turizam je pospješio gospodarski rast države za čak 15 % i postao blagodat koju svi žele maksimalno iskoristiti. No taj gospodarski uzlet izaziva napetosti u Dominikanskoj Republici. U glavnom gradu Santo Domingu počeli su opsežni radovi gradnje novih parkova, hotela i pristaništa za velike kruzere. Cijele četvrti na rubu su uništenja. Ako stanovnici odbiju otići, dolazi policija koja ih prisilno iseli. Problem je i to što građevinski sektor treba sve više radnika na gradilištima. No mjesno stanovništvo više se voli baviti turizmom jer mogu više zaraditi, a ne moraju se toliko mučiti. Stoga tvrtke zapošljavaju radnike useljenike, uglavnom Haićane. Više od 500.000 njih službeno živi u Dominikanskoj Republici. Domaće stanovništvo ne gleda blagonaklono na useljenike, osobito zbog toga što je ilegalno useljavanje Haićana uzelo maha. Vlada je najavila gradnju armiranobetonskog zida dugog 164 km uz granicu s Haitijem kako bi bolje kontrolirala ulaz u državu. Dok se to ne dogodi, mafija svaki dan organizira ilegalno dopremanje useljenika.

TRAJANJE: 44 min

Fotografije

Dominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludiloDominikanska Republika - turističko ludilo

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.