poster

Noćna bolničarka

NIGHT NURSE (1931)


Ocjena: 6.8/10

SADRžAJ

Lora Hart uspije dobiti posao kao medicinska sestra u bolnici, zahvaljujući uglednom i dobronamjernom dr. Bellu. Uz podršku iskusnije kolegice Maloney, koja joj postaje cimerica i prijateljica, Lora svladava osnove zanata te dobiva angažman u velikoj kući vječno pijane raspuštenice, gđe Ritchey. Njezin je zadatak brinuti o dvije djevojčice koje su po svemu sudeći opasno izgladnjele i koje se jako boje kućnog šofera Nicka. Kad Lora intervenira kod nadležnog dr. Rangera, ovaj ju grubo odbije. U međuvremenu, upoznala je šarmantnog krijumčara alkohola Mortieja, koji joj je spreman pomoći...

"Noćna bolničarka" jedan je od ranijih zvučnih filmova hollywoodskog klasika Williama A. Wellmana, autora koji je uvijek gajio stanovit pomak unutar strogo definiranih pravila. Tvorac je prvog dobitnika Oscara za najbolji film, ostvarenja "Krila" iz 1927., poznat po dugo nenadmašenim prizorima zračnih borbi, ali i po ganutljivom poljupcu dvojice pilota zaljubljenih u istu djevojku u tužnoj završnici; također je režirao i jedan od najranijih i najglasovitijih izdanaka klasičnog hollywoodskog gangesterskog filma, "Državni neprijatelj br. 1" (1931), te etički angažirani vestern "Omča za vješanje" (1943), a vrsnoću u različitim žanrovima dokazao je dramom o Hollywoodu "Zvijezda je rođena" te humornom melodramom "Ništa sveto" (oba iz 1937.). "Noćna bolničarka" vrlo je neobičan i poticajan spoj drame iz medicinskog ambijenta i elemenata krimića, film reducirane dramaturgije iz kojeg se posebno pamte scena Lorina presvlačenja u odjeću medicinske setre uz Maloneynu pomoć pri skidanju najlonki, te posve dokumentaristički realizirani prizori tretmana tek rođenih beba.

Naslovnu ulogu tumači tada još jako mlada, buduća velika zvijezda Barbara Stanwyck, izvanredno joj asistira danas gotovo zaboravljena Joan Blondell, koja je tridesetih godina svojim 'drskim' ulogama izrasla u jedan od simbola ženske emancipacije, a u maloj no impresivno ekspresivnoj i dramaturški iznimno značajnoj ulozi negativca pojavljuje se tada još malo poznati Clark Gable, koji će međutim već sljedeće godine, kao partner Jean Harlow u "Crvenoj pustinji" Victora Flaminga, postati zvijezda.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.