SADRžAJ

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina počela je svjetska revolucija u sferi mikroračunala. Osobito onih kućnih inačica. Jugoslavenski carinski propisi ograničavali su uvoz računala. Ipak, potražnja je bila velika, pa su se mikroračunala masovno krijumčarila. Vodeći ljudi obrazovnog sustava shvatili su kako se bez računala ne može, stoga je pokrenuta domaća proizvodnja. Stjecajem nevjerojatnih okolnosti središta hrvatske informatičke industrije postaju Ivanić-Grad i Varaždin. Ondje su se proizvodila tri najuspješnija mikroračunala iz 80-ih godina: Ivel Ultra, Ivel Z3 i Orao. Konstruktori tih uređaja bili su osebujni zaljubljenici u elektroniku: Branimir Makanec, Zorislav Šojat i Miroslav Kocijan.

Fotografije

Život na 8 bitovaŽivot na 8 bitovaŽivot na 8 bitovaŽivot na 8 bitovaŽivot na 8 bitovaŽivot na 8 bitovaŽivot na 8 bitovaŽivot na 8 bitova

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.