SADRžAJ

Iako se danas nijemi film smatra filmskom arheologijom, i dalje za njega postoji interes. Festivali nijemog filma održavaju se diljem svijeta, a glasoviti, danas restaurirani filmovi Meliesa, Murnaua, Dreyera, Ejzenštejna, Sjöströma, Griffitha ili Chaplina, prikazuju se s velikim uspjehom na svečanim projekcijama.
Jazz i nijemi film nemaju veliku zajedničku povijest, iako su se razvijali u isto vrijeme, no interes jazz-glazbenika za improvizaciju uz nijemi film i dalje postoji. Je li to zato što se misli da improvizirana glazba nužno čini svaku projekciju drugačijom? Ili je nijemi film samo atraktivna podloga koja glazbenike inspirira?
Tim smjerom ide i Festival nijemog filma, PSSST!, koji se već dvanaest godina održava u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu. Tu se prastari klasici, ali i filmovi suvremenih filmskih režisera, prikazuju kao bezvučni, ali - uz jazz pratnju uživo. Tako u mraku dvorane caruje jazz-improvizacija, ne bi li suzbila svaki strah od moguće tišine.
Suradnici i novinari: Davor Hrvoj, Saša Drach
Facebook/SvijetJazza

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.