poster

U Komiži, na svetoga Nikolu

U Komiži, na svetoga Nikolu (2012)

dokumentarni, kultura | Hrvatska

SADRžAJ

Ova dokumentarna reportaža govori o tradicijskom svetkovanju dana Sv. Nikole, mjesnog patrona Komiže, na otoku Visu. Tog se jutra, 6. prosinca, prije procesije i svečane mise u crkvi Sv. Nikole, vani, pored crkve, pali stari drveni čamac/brod. Sveti Nikola je, prema vjerovanju, zaštitnik putnika i pomoraca, a, tradicijski, Komižani su ribari i brodograditelji. No, profesionalnim ribarstvom bavi se ondje još oko 100 obitelji, dok je brodogradnja (kao i industrija proizvodnje ribljih konzervi) potpuno zamrla.
Djeca su se nekoć igrala u plićacima s kalankom, doma izrađenom limenom maketom grčkog broda koji je svojedobno dolazio u komišku luku. Njime su, uz pomoć umanjenih ribarskih mreža i opreme, djeca u plićaku lovila male ribe i tako se učila ribolovu.
O prošlosti i sadašnjosti života Komiže te o svetkovanju dana Sv. Nikole u emisiji govore prof. dr. sc. Joško Božanić, pučki pjesnik Ante Božanić - Pepe Kalafat, ribari Petar Mardešić i Ante Božanić Grujo, te mladi nastavljač tradicije paljenja broda, Nikola Božanić.

Fotografije

U Komiži, na svetoga Nikolu

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.