SADRžAJ

Josip Lovretić autor je prve hrvatske opsežne i sustavno napravljene etnografije o jednome lokalitetu, konkretno, o Otoku, pored Vinkovaca. Objavljena je u nekoliko dijelova, u Zbornicima za narodni život i običaje JAZU (današnje HAZU), počevši od 1897. godine. Te je godine njihov urednik, Antun Radić, u istome Zborniku objavio i svoju Osnovu za sabiranje i proučavanje građe o narodnom životu, prvu veliku i sustavnu etnografsku upitnicu u Hrvatskoj, naputak za opisivanje etnografske baštine. Međutim, čini se da mu je pri tome upravo Lovretićeva etnografija Otoka, tj. Lovretićeva sustavnost i iscrpnost poslužila kao predložak.
Josip Lovretić bavio se i pisanjem etnografsko-prosvjetiteljske proze - novela i romana. Uz to je još i pasionirano bilježio i pamtio stihove iz usmene tradicije slavonskog sela, te ih u tome duhu i sam stvarao - pri čemu se, iako svećenik, nije libio niti erotskog pučkog izričaja...

TRAJANJE: 30 min

Fotografije

Josip LovretićJosip LovretićJosip LovretićJosip LovretićJosip Lovretić

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.