Vrijeme početka

Tempo dell inizio,Il (1974)

Italija
Redatelj: Luigi Di Gianni

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u državi

SADRžAJ

Crno-bijela orvelovska art-drama u kojoj se isprepliću bizarne metode liječenja psihijatrijskog instituta i fantazije jednog od pacijenata, smještene u zatvorenom društvenom sustavu kojim vlada diktaura.

Pacijent David Lamda (Sven Lasta) pokušava pobjeći iz psihijatrijskog instituta, ali ga zaustave bolničari. Liječnici su ga ocijenili izgubljenim slučajem, ali direktor klinike smatra takvo izvješće prepesimističnim i vrlo je ponosan na metode liječenja koje institut primjenjuje. U napuštenom starom gradiću, gdje se institut nalazi, direktor je stvorio društvo u malom i proglasio jednog starog pacijenta vođom. David Lamda ukrade nekoliko vrijednih predmeta i u zamjenu za njih od jedne starice dobije cijeli kruh. Pacijenti dobivaju vrlo male obroke pa nije rijetkost da dolazi i do tuče za stolom oko komadića kruha ili žlice juhe. Direktor klinike im drži govore, tvrdeći da je najvažnija stvar u životu čovjeka sigurnost, a najveća sigurnost je sigurni dnevni obrok koji im osigurava vođa. Klonulom vođi direktor održava vitalnost injekcijama, oblači mu kraljevsko ruho i stavlja krunu. David Lamda svakodnevno radi kao sluga, perući podove u kući u kojoj živi dvadesetak žena. Drugi, mlađi sluga u toj je kući zadužen sa gornji kat, gdje pruža seksualne usluge. Za Davida Lamdu veliko značenje ima mali kip čovjeka s uzdignutim rukama kojeg nosi sa sobom ili drži na noćnom ormariću. Lamda se nađe na mučilištu, gdje ga bičuju po golim leđima, a velik broj mučenih biva ubijen. Ubijene bacaju u masovnu grobnicu. David je ovaj put pošteđen i pušten nakon bičevanja. Po odlasku, prisiljen je proći pored jame prepune leševa. Pored jame je propovjednik koji najavljuje uništenje svega, kako bi na ruševinama zlog svijeta mogao sagraditi bolji, novi. Davidu kaže da ima misiju i da će mu na kraju sve postati jasno. Kad umre šefov pomoćnik, stavljaju ga u kristalnu urnu. Sluga koji pruža seksualne usluge ima ambicije da preko utjecajne žene, svojevrsne kraljice, dođe na njegovo mjesto, što kasnije i uspijeva. Lamda je optužen pred sudom da želi zapaliti grad prema uputama propovjednika. Sud pak ocjenjuje ideju korisnom i određuje da Lamda bude taj koji će odlučiti odakle će se vatra šir

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.