SADRžAJ

Kao i legenda o Robinu Hoodu, "Ivanhoe" pokriva burno razdoblje dvanaestoga stoljeća, zapamćeno po Drugom i Trećem križarskom ratu. Ova verzija priče o saksonskom vitezu univerzalno je prihvaćena kao jedna od najkvalitetnijih, a gledatelji mogu uživati u plejadi iznimnih glumaca, počevši od nezaboravnog Jamesa Masona pa sve do prelijepe Olivije Hussey.
Dvanaesto je stoljeće. Engleska je pod nemilosrdnom vladavinom princa Johna (Ronald Pickup) i njegovih normanskih kohorti. Prinčev brat kralj Richard Lavljeg Srca (Julian Glover) vraća se u domovinu nakon sudjelovanja u križarskim ratovima s hrabrim vitezom Wilfredom od Ivanhoea (Anthony Andrews) i doznaje sve o bratovoj izdaji. Zajedno s Ivanhoeom, koji je ogorčen nakon spoznaje da je njegova ljubav lady Rowena (Lysette Anthony) spremna dati ruku drugome, i buntovnim Robinom Hoodom, kralj Richard priprema se za povratak na prijestolje. Pomažući kralju, Ivanhoe susreće lijepu Rebeccu (Olivia Hussey), čiju obitelj čeka progon zbog židovskog podrijetla, ali i velikog neprijatelja u zlom vitezu Brianu de Bois-Gulbertu (Sam Neill)..."Ivanhoe" redatelja Douglasa Camfielda, poznatog po režiranju čuvene serije "Dr. Who", izvrsna je televizijska ekranizacije popularnoga romana Waltera Scotta, odnosno prerada istoimenog filma iz 1952. Novija verzija "Ivanhoea" zamišljena je isprva kao mini-serija, i to je upravo razlog nešto duljeg trajanja, no kvalitativno je sigurno negdje pri vrhu, zahvaljujući brzom ritmu i preglednoj priči te iznimnim glumačkim izvedbama, mahom britanskih glumaca. Uz veterana Jamesa Masona, fenomenalno je glumio čuveni Anthony Andrews ("Povratak u Brideshead"), tu je zatim sjajni Australac Sam Neill ("Jurski park", "Piano") te neponovljiva Olivia Hussey, poznata po tumačenju Shakespeareove Julije u filmu Franca Zeffirellija. Tada petnaestogodišnjakinja, Olivia Hussey zapamćena je kao rijedak spoj nesvakidašnje ljepote i talenta, a svoje je glumačke kvalitete potvrdila u mnogim filmovima nakon nezaboravnih "Romea i Julije", pa tako i u "Ivanhoeu".

Fotografije

Ajvanho

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.