SADRžAJ

Film noir. Strojovođa lokomotive Jeff Warren (G. Ford) nakon Korejskog rata vraća se svom starom poslu. Živi kod svog kolege i prijatelja, čija je, sada već odrasla kći zaljubljena u njega. Ubrzo nakon povratka upoznaje i Carla Buckleyja (B. Crawford) koji također radi na željeznici, a oženjen je s mladom i lijepom Vicky (G. Grahame). Kada nakon svađe dobije otkaz, Carl nagovara svoju suprugu da ode k svom bivšem poslodavcu koji ima veliki utjecaj na željeznici kako bi ponovno dobio posao. Oni otputuju i Vicky provodi cijelo poslijepodne sa svojim bivšim šefom i uspije Carlu vratiti posao, ali on postaje ljubomoran i siguran je da ga je prevarila. Stoga je natjera da pošalje poruku svom bivšem poslodavcu da se sastanu u vlaku. No, tamo ga Carl ubije, a poruku zadrži kako bi ucjenjivao Vicky...
"Human Desire" poznat je film noir o čovjeku koji ulazi u vezu sa ženom koja krije tajnu da je njezin suprug ubojica. Riječ je o ekranizaciji romana Emilea Zole, a scenarist je Alfred Hayes. Redatelj je slavni Fritz Lang (Metropolis, M, Rancho Notorius, Ministarstvo straha, Dok grad spava, Tigar iz Eschnapura) koji je, po dolasku nacista na vlast, napustio Njemačku te je i u Americi ostvario izvrsnu karijeru. Ovom filmu prethodio je 1953. također poznati film noir "Velika hajka" koji je Lang snimio s Fordom i Grahame. Glenn Ford je karijeru započeo krajem tridesetih, ali mu je napredovanje usporio Drugi svjetski rat. Velik uspjeh postiže već 1946. ulogom u "Gildi". Četrdesetih i pedesetih postaje jedno od omiljenih američkih filmskih imena nastupajući u filmovima raznih žanrova (Četiri jahača apokalipse, Cimarron, Čajana na mjesečini, U 3.10 za Yumu, Počelo je s poljupcem). Gloria Grahame glumica je koja se odlično snalazila u žanru film noira, a uz Langova ostvarenja, izvrsnu ulogu ostvarila je uz Humphreya Bogarta u filmu "Na usamljenom mjestu" Nicholasa Raya. Dobila je Oscara za "Grad iluzija", a bila je nominirana za "Crossfire". "Human Desire" nezaobilazan je film za sve filmofile i ljubitelje film noira, ali ni ostali gledatelji ne bi ga trebali propustiti.

Fotografije

Ljudska žudnja

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.