SADRžAJ

U povijesti europske glazbe malo je glazbenih obitelji koje po brojnosti članova koji su se bavili glazbom mogu stajati uz bok hrvatskoj glazbenoj obitelji, obitelji Stahuljak. Naime, čak njih šesnaestero, kroz tri generacije, bavilo se glazbom, pa se tako ova naša hrvatska obitelj svrstava među najbrojnije glazbeničke obitelji u Europi i to odmah iza obitelji Couperin u Francuskoj i obitelji Bach u Njemačkoj, a ispred obitelji Garcia u Španjolskoj te glasovite obitelji Strauss u Austriji.
Obitelj potječe iz stare Slovačke obitelji Sztahulyak de Jablonka koja je plemićki naslov dobila 1250. godine poveljom ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. za junačku obranu klanca Jablonke protiv Tatara. Danas je Jablonka mjesto blizu poljsko-slovačke granice u Poljskoj, na visoravni između Beskida i Visokih Tatra. Prezime Stahuljak i danas je tamo često, a poljskim se pravopisom piše Stachulak.
Govoriti o glazbenicima iz obitelji Stahuljak znači govoriti o duhovnom iskustvu obiteljske tradicije prenošenja glazbenih utjecaja i stilova te o nasljeđivanju "s oca na sina" velike stvaralačke nadarenosti iznjedrene prvenstveno u skupnom kućnom muziciranju. To je zatim otvorilo put ka glazbenom obrazovanju te naposljetku utjecalo na odabir glazbenog poziva kao zvanja, uz druge profesije kojima su se bavili članovi obitelji Stahuljak. Ne možemo zaobići društvene aktivnosti koje su se prirodno stopile s njihovim umjetničkim stvaranjem i djelovanjem u manjim "provincijskim" sredinama, često kao jedini oblik kulturne opstojnosti nekog kraja.
U filmu pratimo životne i profesionalne putove petorice skladatelja iz ove obitelji - Vladimira, Milana, Mladena, Jurja i Dubravka, kao i ženski dio ove posebne obitelji, a to su bile operne pjevačice - Paula, Višnja i Ivanka Stahuljak. Narator je Zlatko Stahuljak, danas umirovljenik, a u svojoj bogatoj karijeri bio je publicist, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, akademski glazbenik - violist, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i prvi hrvatski veleposlanik u Republici Češkoj.

Urednik: Marija Ramljak
Snimatelj: Damir Bednjanec
TRAJANJE: 60 min

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.