Ocjena korisnika: 9/10
(3 glasa)

SADRžAJ

Markantni Karlo Armano (R. Šerbedžija) dobrodušni je zagrebački kabaretski zabavljač, čovjek zaljubljen u film, koji početkom 20. stoljeća mašta o upuštanju u filmski biznis i snimanju filmova. Susret sa senzibilnom groficom i skladateljicom Dorom Pejačević (A. Prica), kćerkom nekadašnjeg hrvatskog bana Teodora Pejačevića (T. Lonza), Karlu će uliti nadu da bi u krugu njene našičke obitelji mogao pronaći mecenu za realizaciju svojih snova. Dora je osebujna mlada žena i umjetnica koja se Karlu svidi na prvi pogled, te on s njom lako uspostavi odnos međusobne naklonosti i intimnog prijateljstva. A kad ju nakon nekog vremena odluči posjetiti na njenom obiteljskom posjedu u Našicama, Karlo će upoznati ljude iz kruga njene rodbine i prijatelja. Pored uglednog slikara, povjesničara umjetnosti i političara Izdiora Kršnjavog (R. Bašić), tu su otmjeni Hugo pl. Mihalovich (B. Boban), elegantna Sidonija Nadherny (I. Alfjorova), pomalo uobražena Lilla (Z. Krstulović) i drugi. Karlo se nada ne samo pronalasku budućeg mecene, nego i osvajanju Dorina srca.

Godine 1993. na festivalu u Puli nagrađena Velikom Zlatnom arenom za najbolji film i Zlatnim arenama za najbolji scenarij, glavnu žensku ulogu i glazbu, kao i nagradom publike Zlatna vrata Pule, te sljedeće godine na Danima hrvatskog filma ovjenčana nagradom Oktavijan, pseudobiografska glazbena drama "Kontesa Dora" posljednje je scenarističko ("Opsada", "H-8...", "Ključ") i redateljsko ostvarenje u opusu Zvonimira Berkovića ("Rondo", "Putovanje na mjesto nesreće", "Ljubavna pisma s predumišljajem"). Filmovi izrazitog modernista Berkovića, za režiju debitantskog kratkog filma "Moj stan" na festivalu u Cannesu 1963. godine ovjenčanog Posebnom nagradom žirija, većim su dijelom stilski i glumački superiorni primjeri precizno dramaturški i narativno strukturiranih cjelina naglašenog formalnog sklada. Iako "Kontesu Doru" u drugom dijelu ne odlikuju dramaturško i narativno jedinstvo, koje je uspjelije ostvareno u istoimenoj televizijskoj seriji, posrijedi je naglašeno stilizirano, dojmljivo poetično, vizualno efektno i nerijetko začudno te sjajnom ulogom A. Price ("Treća žena", "Svjedoci", "Halimin put") nošeno djelo koje osvaja i sjajnim izvođenjem glazbe Dore Pejačević, koju je za potrebe filma aranžirao Igor Kuljerić ("Božić u Beču", "Duga mračna noć"). Slobodno baratajući nekim detaljima iz života Dore Pejačević, Berković je stvorio fikcijsko ostvarenje u kojem izuzetno važnu ulogu ima autoru uvijek iznimno bitna glazba, te koje funkcionira i kao slika stanja u hrvatskom društvu i kulturi početkom 20. stoljeća. Pored R. Šerbedžije ("Horvatov izbor", "San o ruži", "96 sati: Istanbul"), partneri A. Price su izvrsni kazališni i filmski glumci R. Bašić ("Tko pjeva zlo ne misli", "Most", "Ispod crte"), B. Boban ("Ludi dani", "Bravo maestro") i H. Buljan ("Timon", "Deps"), a dojmljivu fotografiju potpisuje nagrađivani Goran Trbuljak ("Izgubljeni zavičaj", "Ritam zločina").

Fotografije

Kontesa DoraKontesa DoraKontesa DoraKontesa DoraKontesa DoraKontesa Dora

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.