poster

Ida Lupino - gospoda i gđica Lupino

Ida Lupino: Gentlemen & Miss Lupino (2021)

dokumentarni | Francuska

Ocjena: 6.9/10

SADRžAJ

Englesko-američka glumica, redateljica, producentica i najistaknutija filmašica 50-ih rodila se u glumačkoj obitelji. Iako je željela postati spisateljica, upisala se na Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti kako bi ugodila ocu. "Englesku Jean Harlow" otkrio je Paramount i preselila se u Hollywood, ali nikada nije postala prava zvijezda. Šaljivo je sama sebe opisivala kao "drugorazrednu Bette Davis za uloge koje je Davis odbila". Međutim, njezin se izvanredan glumački talent pokazao u filmovima poput Oni voze noću (1940.) Raoula Walsha i Visoka Sierra (1941.) gdje je bila partnerica Humphreyju Bogartu i Na opasnom terenu (1951.), u kojem je glumila slijepu ženu uz Roberta Ryana. Iza kamere preselila se 1949. kada je redatelj Elmer Clifton doživio srčani udar tijekom snimanja filma Neželjena, a Ida Lupino ga je dovršila. Bila je prva žena koja je glumila u filmu koji je producirala i režirala. Kad je osnovala vlastitu produkcijsku kuću Filmmakers, snimala je niskobudžetne filmove s društvenom porukom poput Neželjene (1949.) o neudanoj majci, Ne boj se (1949.) o mladoj plesačici oboljeloj od dječje paralize, Zvjerski napad (1949.) o traumatičnom iskustvu žene koju siluju i Bigamist (1953.) u kojem je glumila jednu od dviju žena i istodobno režirala. Nije se bojala više puta rabiti isti set kako bi uštedjela novac ili snimati na lokaciji da izbjegne skup najam, što je njezinim filmovima davalo teško stečen realizam. Ono što danas cinično smatramo prikrivenim oglašavanjem, Ida Lupino suptilno je utkivala u svoje produkcije kako bi imale dovoljno sredstava. Godine 1953. producirala je i režirala film noir Autostoper o dvojici ribiča koji na putu u Meksiko povezu tajanstvena autostopera koji je zapravo psihopatski ubojica. Godine 1966. režirala je svoj posljednji film Nevolje s anđelima, komediju o pustolovinama dviju djevojaka u ženskoj katoličkoj školi koju vode redovnice. U filmu sudjeluju Ally Acker, autorica knjige Reel Women, Julie Grossman, autorica knjige Ida Lupino, redateljica i Tony Maietta, povjesničar filma, dok odlomci iz filmova Ne boj se, Zvjerski napad, Prvakinjina majka, Bigamist, Autostoper i Nevolje s anđelima zaokružuju portret doista višestruko talentirane filmašice.

Fotografije

Ida Lupino - gospoda i gđica LupinoIda Lupino - gospoda i gđica LupinoIda Lupino - gospoda i gđica LupinoIda Lupino - gospoda i gđica LupinoIda Lupino - gospoda i gđica LupinoIda Lupino - gospoda i gđica Lupino

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.