SADRžAJ

Film nam donosi priču o smeću i septičkim jamama kroz povijest, od kamenog doba preko antike i srednjeg vijeka pa sve do današnjih dana.
Otpad postoji otkad postoji i čovjek. Otkako se uspravio, čovjek ima obje ruke slobodne, a služe mu, osim za izradu i uporabu alata, i za bacanje smeća. Sastav otpada mijenjao se tijekom stoljeća, katkad i drastično. Sa svakim ljudskim izumom nastajala je i nova vrsta otpada. No otpad i fekalije postaju problem tek s pojavom urbanog načina života. Osim što nesnosno smrde, s pravom se smatraju odgovornima za izbijanje epidemija u davnim vremenima. Njihovo zbrinjavanje postaje logistički izazov.
Prvi otpad koji se pokazao teško uništivim bila je lončarija, a najbolji dokaz toga je Monte Testaccio u Rimu. Ondje se nalaze ostaci 50-ak milijuna amfora, prve masovno proizvedene "jednokratne ambalaže" u povijesti. No ona nije štetna za okoliš, što pak ne vrijedi za modernu ambalažu. Svijet je danas suočen s problemom opasne plastične ambalaže koja je preplavila svjetske oceane.
Pogled u prošlost otkriva da ljudi ne mogu pobjeći od smeća, ali i da stalno smišljaju nove strategije rješavanja ovog problema.

Fotografije

Povijest smećaPovijest smećaPovijest smećaPovijest smeća

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.